Dilbeek maakt begraafplaatsen groener

De Dilbeekse begraafplaatsen worden in de komende jaren stapsgewijs ingegroend.

Voor openbare besturen geldt vanaf volgend jaar een volledig verbod op het gebruik van pesticiden

In het kader van Duurzaam Dilbeek werd in de meerjarenplanning 2014-2019 jaarlijks een budget voorzien om de begraafplaatsen, waarvan de toegangswegen en paadjes in kiezelsteentjes werden aangelegd, groener te maken.

Ingroening zorgt ervoor dat het onkruid geen kans krijgt door zo veel mogelijk van de open ruimtes te voorzien van hagen, beplantingen of gras. 

De bedoeling is te evolueren naar parkbegraafplaatsen waar het rustig vertoeven is om te wandelen of om even rustig te zitten op een bankje.

Er wordt geopteerd voor een sobere en eenvoudige ingroening met behoud van de strakke lijnen op de bestaande begraafplaatsen.

De begraafplaats wordt zo ecologisch en natuurtechnisch mogelijk omgevormd. Dit met oog voor eenvoud voor het onderhoud nadien en duurzaamheid.

Als eerste werd begraafplaats Sint-Gertrudis-Pede gekozen, een kleinere maar wel zeer karakteristieke begraafplaats.

De parking aan het oude gemeenschapshuis, dat vlakbij gelegen is en eveneens als parkeerplaats geldt voor de begraafplaats, werd in de winter van 2013 nieuw aangelegd en in het najaar 2013 beplant.

De afgelopen maanden werd er hard gewerkt aan de ingroening van de begraafplaats, waarvan nu de (eerste) resultaten zichtbaar zijn. Op de bijgaande foto’s zie je het resultaat voor en na.