Bonte: 'Sikh-tempel aantrekkingspool voor illegalen'

De stad Vilvoorde heeft de jongste weken te kampen met een almaar toenemend aantal illegalen. Zo trof de politie afgelopen zondagnacht nog tien illegale Indiërs aan in de Parmentierloods aan de Houtkaai.

Blijkbaar oefent de aanwezigheid van de Sikh-tempel in de stad – waardoor ze hun godsdienst kunnen belijden – een zekere aantrekkingskracht uit op hen. Burgemeester Hans Bonte (Sp.a) stuurt aan op dringend overleg.

De politie deed zondagnacht een niet-alledaagse ontdekking in de Parmentierloods aan de Houtkaai. In de kelder zaten liefst tien illegalen van Indische oorsprong, waaronder ook een minderjarige.

Die laatste werd in een gesloten centrum geplaatst. De andere negen personen kregen van de dienst Vreemdelingenzaken het bevel om het grondgebied te verlaten.

Papier zonder betekenis

Maar dat laatste blijft dode letter ondervindt de politie dagdagelijks op het terrein. Het is voor de illegalen slechts een stukje papier zonder verdere betekenis. Een aantal van de ontdekte Indiërs hadden zelfs nog een bevel op zak dat ze na een arrestatie in Brugge hadden gekregen.

Dat de Indiërs vooral Vilvoorde opzoeken, blijkt geen toeval te zijn. De aanwezigheid van de Sikh-tempel in de Lange Molenstraat speelt daarin een grote rol.

De Indiërs weten dat ze in de Zennestad hun godsdienst kunnen belijden. Volgens de politie worden dan ook regelmatig illegale Indiërs aangetroffen.

Bijna elke avond wordt daarom de leegstaande Parmentierloods gecontroleerd. Met goede reden zo bleek dus afgelopen zondag nog.

Mensensmokkelaars

Het is al langer geweten dat België een transitland is voor illegalen in afwachting van een eventuele oversteek naar Engeland. Vaak zijn ze de speelbal van mensensmokkelaars die hen hoge geldsommen aanrekenen en onmenselijk behandelen.

De Sikh-tempel in Vilvoorde werd in het verleden al gebruikt als verzamel- en slaapplaats voor asielzoekers die uiteindelijk in de handen terechtkwamen van mensensmokkelaars.

Of de tempel ook nu bij deze ontdekte illegalen een hoofdrol speelt in de zaak, is niet duidelijk.

Gefrustreerde agenten

‘Het hoeft geen betoog dat ik hier niet over te spreken ben en deze toestand liefst zo snel mogelijk opgelost zie’, reageert burgemeester Hans Bonte (Sp.a) op de kwestie.

‘Elk geloof heeft voor een stuk de ambitie om mensen in nood op te vangen. Ook in de Sikh-tempel zijn sommigen echter het slachtoffer van soms malafide personen.’

‘Ik heb de politie expliciet gevraagd om nauwkeuriger toe te zien op het stijgende aantal illegalen. Onze frustratie is nu vooral dat onze agenten illegalen oppakken, maar die even later al weer tegen het lijf lopen.’

Naar aanleiding van de vaststellingen van afgelopen weekend heeft Bonte dringend overleg gepland met de politie, de dienst Vreemdelingenzaken en de Sikhgemeenschap.

Dat zal begin volgende week plaatsvinden.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise