25 jaar Open Monumentendag gebundeld in bijzondere uitgave

In 2013 zal voor de 25ste keer de Open Monumentendag plaats vinden. In Dilbeek staat dit jaar de herbestemming van de monumenten centraal. Speciaal voor de jubileumeditie wordt er bovendien een boek uitgegeven over het Dilbeeks erfgoed.

Deze editie van Open Monumentendag vraagt aandacht voor panden die in de loop der tijd een andere functie hebben gekregen. Een kasteelhoeve ingericht als administratief centrum of een brouwerij als wooncomplex: de levensloop van een gebouw kan interessante wendingen nemen.

Op zaterdag 7 september, aan de vooravond van Open Monumentendag, vindt de feestelijke opening plaats in de schouwburg van Westrand. Daar wordt ook het rijk geïllustreerde boek ‘Van Alenatoren tot Westrand: stenen erfgoed in Dilbeek’ voorgesteld, waarin de opengestelde monumenten uit de afgelopen 25 jaar beschreven worden.

EEN MONUMENT PER DEELGEMEENTE

Tijdens de Open Monumentendag zelf, zondag 8 september, wordt per deelgemeente één monument in de schijnwerpers gezet: de Kasteelhoeve te Dilbeek, het Wivinaklooster te Groot-Bijgaarden, de Sint-Pieterskerk te Itterbeek, Brouwerij De Neve in Schepdaal, de Honsemhoeve in Sint-Martens-Bodegem en De Verlosser te Sint-Ulriks-Kapelle. Op elke locatie valt er iets te beleven; gidsen geven rondleidingen, geschiedenis en toekomst van de gebouwen worden tentoongesteld en ook de kleinsten onder ons kunnen actief en creatief bezig zijn.

Het volledige programma vind je op www.openmonumenten.be/vlaams-brabant/dilbeek of bij de dienst cultuur op 02-451.69.30.

Het boek ‘Van Alenatoren tot Westrand: stenen erfgoed in Dilbeek’ (156 blz., ISBN 9789490738129, uitgeverij De Draak) is tijdens het Open Monumentenweekend te koop aan de uitzonderlijke prijs van 15 euro op elke locatie (daarna aan € 18,50). Het boek kan worden besteld via cultuur@dilbeek.be of 02-451.69.30