Verhuis bewoners Hemelrijk komt hard aan

Het gemeentebestuur Denderleeuw is niet opgezet met de aanpak van de sociale huisvestingsmaatschappij Dewaco bij de geplande renovaties in de wijk Hemelrijk. De gemeente werd pas eind vorige maand op de hoogte gebracht van de concrete plannen en voelt zich in snelheid gepakt. Ze vreest dat de huisvestingsmaatschappij te licht voorbijgaat aan de sociale impact en vraagt aan de bevoegde minister om tussen te komen.

De sociale woonwijk Hemelrijk werd ontwikkeld vanaf 1972. 162 woningen zijn nog steeds eigendom van sociale huisvestingsmaatschappij Dewaco-Werkerswelzijn. Die besliste nu om de 98 oudste woningen in de wijk te renoveren. De woningen worden afgebroken tot op de muren en volledig vernieuwd tot zogenaamde ‘BEN woningen’ (‘Bijna Energieneutrale Woningen’).

De bewoners van Hemelrijk krijgen dus een totaal vernieuwde en energiezuinige woning. De bewoners worden herhuisvest naar een andere (gerenoveerde) woning uit het woningpatrimonium van Dewaco. Het lokaal bestuur vraagt aan Dewaco aandacht voor een menselijke begeleiding en heldere communicatie en dus ook in te zetten op de woonbegeleiding én een herhuisvesting van zittende huurders.   

Brief aan Minister van Wonen

“Wij werden niet actief betrokken in deze grote verhuisbeweging. Bij het vernemen ervan nodigden we Dewaco uit tot overleg en er werd ons beloofd om maximale inspanningen te doen om minstens alle inwoners die definitief moeten worden herhuisvest, in de wijk Hemelrijk te herhuisvesten om de sociale cohesie alsnog maximaal te vrijwaren. Ondertussen schreven we Minister van Wonen Mathias Diependaele aan om de sociale impact van de nieuwe wetgeving aan te kaarten en vroegen we een persoonlijk onderhoud aan”, aldus schepen Jan De Nul.

De plannen veroorzaken veel onrust bij de bewoners. Vooral bij de oudere bevolking, die sinds jaar en dag de woning onderhoudt, blijkt de dupe. “We begrijpen dat de huisvestingsmaatschappij in deze coronatijden geen bewonersvergadering kan organiseren. De bewoners worden nog persoonlijk aangeschreven door Dewaco. Maar er moet vooral een optimale begeleiding komen en waar mogelijk moet men flexibeler zijn. Het kan niet dat de huisvestingsmaatschappij de Denderleeuwenaren op deze manier verplicht te verhuizen. Het is onze plicht om de belangen van onze inwoners hier te verdedigen”, aldus burgemeester Jo Fonck.   

De renovatiewerken en de verhuisbewegingen treffen de oudste generatie huurders heel hard. Zij wonen in deze wijk hun hele leven en moeten hun goed onderhouden woning achterlaten. “Heel wat inwoners voelen zich goed in hun wijk, buren praten er nog tegen elkaar, er zijn daar oprechte vriendschappen, we hebben er met de Palaver een intense wijkwerking opgezet. Dit hakt in op hun welzijn en persoonlijk leven”, aldus nog schepen Jan De Nul.    

Topartikels editie Ninove-Dender