'Varkenskopgrap' torpedeert gemeenteraad Denderleeuw

In Denderleeuw draaide de eerste gemeenteraad van het jaar alweer uit op een bizar coup de théâtre.

varkenskop jan de nul denderleeuwOorzaak bleek een – allicht door carnaval geïnspireerd – ‘satirisch’ strooibriefje dat door iemand uit het publiek op de stoelen was gelegd. Het ging om een digitaal bewerkte scan van een artikel uit ons magazine Goeiedag van vorige week over de Eregemse varkenskop.

Op het briefje was schepen Jan De Nul (CD&V) van de foto geknipt – de foto boven is de originele – en was de varkenskop vervangen door het hoofd van De Nul.

De schepen kon daar duidelijk niet om lachen. Hij toonde zich bij aanvang van de gemeenteraad – die al met tien minuten vertraging startte – bijzonder verbolgen over het strooibriefje en liet de gemeenteraad schorsen.

Een half uur later kwam de meerderheid terug samen met de politie die een PV opstelde en alle strooibriefjes in beslag nam.

Voorzitter Geert Van Cauter (N-VA) vroeg herhaaldelijk aan de (onbekende) dader uit het publiek om de raadzaal te verlaten. Omdat die zich niet bekendmaakte, verliet de meerderheid de raadzaal en werd de gemeenteraad afgelast.

Ook de oppositiepartijen distantieerden zich van deze ‘grap’. Ze waren het wel niet eens met het afgelasten van de raad en stelden dat je als politicus moet kunnen omgaan met karikaturen.

Volgens Jan De Nul en burgemeester Alberic Sergooris (CD&V) ging het niet om de persoon maar om de instantie waarmee de spot werd gedreven.

“Het kan niet dat in een gemeenteraad zulke flyers rondgaan. We willen aan de oppositie, maar ook zeker aan het publiek, duidelijk maken dat dit soort flyers of beledigingen thuishoren op carnaval en niet in een raadzaal. Wij laten niet met ons lachen. De gemeenteraad is een vergadering waar sereen moet worden gezeteld. Wij zullen dan ook als meerderheid afstand doen van onze zitpenning voor deze avond”, verklaarde Sergooris.