VIDEO: SP.A-Open neemt initiatief nieuwe coalitie Denderleeuw

In Denderleeuw zal Sp.a met de hulp van Open bouwen aan nieuwe coalitie. Dat liet de partij dinsdagavond weten op de gemeenteraad. De partij wil met alle verschillende partijen praten en zegt niemand uit te sluiten.

Wanneer de coalitie gevormd zal zijn, is voorlopig nog niet duidelijk maar ze willen niet overhaast te werk gaan.

Intussen ontspint zich in Denderleeuw ook een discussie omtrent de positie van gemeenteraadsvoorzitter Geert Van Cauter (N-VA). Vlaams Belang vindt dat er met een nieuwe bladzijde moet kunnen worden gestart en dat ook de gemeenteraadsvoorzitter zijn mandaat ter beschikking stellen indien zijn partij geen deel uitmaakt van nieuwe coalitie.

Juridisch gezien kan Van Cauter probleemloos blijven zitten, want de voorzitter van de gemeenteraad wordt voor de hele legislatuur verkozen en kan niet worden afgezet.

‘De nieuwe meerderheid moet een stabiele meerderheid kunnen worden zodat er opnieuw op gezonde manier aan politiek kan gedaan worden in belang van bevolking’, zegt VB-fractieleider Kristof Slagmulder.

‘Hij mag niet vasthouden aan het postje want als er opnieuw een krappe meerderheid komt dan bestaat het risico dat de komende jaren opnieuw problematisch worden.’

Volgens Geert Van Cauter is het niet noodzakelijk dat de voorzitter van de gemeenteraad¬†uit de nieuwe meerderheid komt. ‘Dat is perfect werkbaar. Onder meer de gemeenteraden van Blankenberge en Jabbeke hebben voorzitters die niet tot de meerderheid behoren’, geeft hij als voorbeelden.