Scheuring dreigt binnen N-VA Denderleeuw

Het lijkt er steeds sterker op dat er zich binnen de N-VA van Denderleeuw een scheuring aan het voltrekken is.

Opmerkelijk teken aan de wand is dat burgemeester Jan De Dier en schepen Erna Scheerlinck op 3 oktober een eigen eetfestijn organiseren onder de vlag van Duurzaam Vlaams Denderleeuw (DVD). Dat is op dezelfde dag als de traditionele hespendegustatie van N-VA.

Hier en daar duiken ook al affiches op van het DVD-eetfestijn.

Zowel De Dier als Scheerlinck zijn momenteel op vakantie en niet bereikbaar, maar bij de N-VA van Denderleeuw worden de ontwikkelingen met argusogen gevolgd. Het is immers nog onduidelijk of de DVD een beweging wordt, dan wel een volwaardige partij.

Beiden zijn nog steeds lid van de N-VA, maar ze komen al een tijdje niet meer naar de vergaderingen van de partij. Dat is het geval sinds Bert Van Vaerenbergh, bestuurslid bij N-VA en gehuwd met Scheerlinck, in juni uit de partij werd gezet na het incident met de brandweer tijdens de gemeenteraad van eind mei.

Ook het feit dat de N-VA aankondigde dat ze als partij geen beroep meer zal aantekenen tegen de beslissing van de gemeenteraad om de onbestuurbaarheid van de gemeente uit te roepen, is duidelijk niet naar de zin van De Dier en Scheerlinck. De N-VA stelde ook dat mandatarissen zich buiten de partij stellen indien die in persoonlijke naam toch verder zouden procederen.

Bemiddeling

In de nieuwe procedure rond de onbestuurbaarheid van Denderleeuw start de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers op maandag 17 augustus met een nieuwe bemiddelingspoging. Een bemiddeling is volgens het decreet de verplichte eerste stap, al is de kans nihil dat via die weg in Denderleeuw nog een oplossing kan worden gevonden voor de politieke crisis in de gemeente.

Pas als de bemiddeling mislukt, kan de procedure worden gestart om een nieuw schepencollege aan te stellen. Pas op dat moment zal duidelijk worden in hoeverre De Dier en Scheerlinck hiertegen al dan niet opnieuw in beroep zullen gaan bij de Raad van State.