De Dier en Scheerlinck starten eigen Vlaamse beweging

Burgemeester Jan De Dier en schepen Erna Scheerlinck hebben vanavond op een persconferentie DVD – Duurzaam Vlaams Denderleeuw-  voorgesteld, een nieuwe lokale Vlaamse centrumrechtse beweging.

De organisatie wil mensen samenbrengen ‘die los staan van de nationale politiek of partijen om het bestuur in Denderleeuw uit de impasse te halen’.

‘Veel mensen hebben het goed voor met onze gemeente, maar willen of durven zich niet binden aan een klassieke kleurpartij’, zeggen De Dier (54) en Scheerlinck (59).

‘DVD als beweging biedt een forum waar deze mensen gemakkelijker elkaar kunnen ontmoeten en vinden om te werken aan een duurzaam Vlaams Denderleeuws bestuur.’

Naast Vlaams en Denderleeuw is de derde pijler ‘duurzaamheid’, wat staat voor standvastigheid, stabiliteit en vastberadenheid. ‘Een duurzaam beleid moet leiden tot echte realisaties.’ Dat mag wel niet meer gebeuren met nipte coalities, vinden ze, want ‘die werken niet’. ‘Tal van mooie projecten uit het bestuursakkoord gaan niet door ten gevolge van de onstandvastigheid en wantrouwen in het bestuur. Eigenbelang mag het gemeenschapsbelang niet overtreffen.’

De Dier en Scheerlinck benadrukken dat ze volwaardig lid zijn en blijven van N-VA en dat ze lokaal ook binnen de N-VA-fractie actief blijven (waarop ze allebei ostentatief hun partijkaart van 2015 bovenhalen). ‘Iedereen mag een beweging opstarten. Veel N-VA’ers zitten toch ook in de Vlaamse Volksbeweging? Onze beweging is enkel strikt lokaal, op maat van Denderleeuw.’

Toch klinkt er ook kritiek op de interne werking bij N-VA. ‘Er is een kloof tussen mandatarissen en bestuur en die werkt verlammend op de teamgeest bij N-VA. Tegen alle afspraken in werpen sommigen al de handdoek nog voor de gouverneur goed en wel gestart is met zijn verzoeningspoging. De lokale voorzitter zou net de verzoener moeten zijn.’

DVD ontkent ook formeel dat het een vehikel moet worden om verder te procederen in het kader van de procedure rond de onbestuurbaarheid. ‘Dit is een positief project. DVD is er niet om eigenbelang te dienen. We gaan ook niet procederen om te procederen. We zijn realistisch. Het is ons zeker niet te doen om de postjes.’

Scheerlinck vreest dat de N-VA ‘te snel te groot’ is geworden. ‘De neofieten respecteren de oudgedienden niet. Ik ben al 42 jaar lid van de partij (vroeger Volksunie, nadien N-VA, red.) waarvan al 26 jaar als mandataris. Ik werd steeds gerespecteerd, ook al zat ik meestal in de oppositie. Maar de voorbije 2,5 jaar in het bestuur mis ik dat respect. Op Jan na, in wie ik een echte zielsverwant vond.’

Dat DVD op 3 oktober een eigen etentje organiseert, heeft volgens de beweging niets te maken met de hespendegustatie van de N-VA in hetzelfde weekend. ‘Ik nam 19 jaar geleden zelf het voortouw voor die hespendegustatie’, aldus Scheerlinck. ‘Dit jaar is de partij rijkelijk laat met de voorbereiding. Het etentje werd pas nu op de bestuursagenda geplaatst. Wij hebben met DVD niet gewacht. Zo simpel is dat.’