Ruilwinkeltje voor baby- en kinderkledij opent in Denderleeuw

In de residentie Samtex in de Spoorweglaan 1A in Denderleeuw openden het OCMW van Denderleeuw en Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen dinsdagmiddag De Wissel, een ruilwinkel voor baby- en kinderkledij.

Ouders kunnen er baby- en kinderkleding ruilen, elke dinsdag van 14 tot 16 uur en vrijdag van 10 tot 12 uur. Een zevental vrijwilligers houden het winkeltje beurtelings open.

‘Kinderarmoede is niet altijd even zichtbaar’, zegt OCMW-voorzitter Koen D’Haenens (N-VA). ‘In Denderleeuw groeit één op de tien kinderen op in een kwetsbaar gezin. De strijd tegen kinderarmoede is dan ook een prioriteit van ons OCMW. De vraag van jonge moeders naar materiële hulp is groot. De ruilwinkel wil daarop inspelen.’

De winkel zelf staat open voor iedereen. Per kledingstuk dat je binnenbrengt krijg je een punt op je klantenkaart. Ruilen kan meteen of bij een volgend bezoek. In de winkel bevindt zich enkel kledij voor kinderen van 0 tot 3 jaar, maar voor andere spullen – buggy, bedje, Maxi-Cosi – is er een ruilbord waar je kunt laten weten wat je aanbiedt of wat je zoekt. Een medewerker zorgt dan verder voor de transactie.

Kwetsbare gezinnen krijgen extra punten op de klantenkaart om in nood gratis enkele spulletjes aan te schaffen en later opnieuw te ruilen in De Wissel.

Ouders zonder naaimachine kunnen in De Wissel ook terecht om kleine herstellingen te laten uitvoeren aan de kleertjes.

De Wissel is onderdeel van een globaal en ondersteunend aanbod voor gezinnen en jonge kinderen. Het OCMW van Denderleeuw werkt daarvoor samen met Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen en kan alvast tot eind 2019 beroep doen op een voltijdse opbouwwerker.

In hetzelfde project werd in januari al gestart met Soep & Spelen, een wekelijks ontmoetingsmoment voor ouders en hun jonge kinderen, elke woensdag van 11 tot 15 uur in Den Breughel.