Wisselmeerderheid stemt 'onbestuurbaarheid' in Denderleeuw (+ video)

De gemeenteraad van Denderleeuw stemde maandagavond – met de steun van meerderheidspartij CD&V – de ‘vaststelling van de structurele onbestuurbaarheid’.

Daarmee lijkt definitief het doek te zijn gevallen over de bestaande bestuurscoalitie van N-VA, CD&V en Open VLD Plus, een coalitie die al enkele maanden op sterven na dood was.

De vaststelling van de onbestuurbaarheid was door de oppositiefractie SP.A Open aan de agenda toegevoegd. Hoewel het punt achteraan op de agenda stond, werd het – na een stemming waarbij CD&V en onafhankelijk raadslid Marleen Buydens mee voor stemden – toch als eerste punt behandeld. Samen hebben deze drie fracties een nipte meerderheid van 13 op 25 raadsleden.

Op dat moment werd al duidelijk dat de vertoning die zou volgen onderling was georkestreerd  door SP.A Open, CD&V en raadslid Buydens.

Eerst volgde nog een bijwijlen ontluisterend debat van een klein uur waarin vooral de fracties SP.A Open en N-VA met getrokken messen tegenover elkaar stonden en waarbij het wederzijds beschuldigingen regende over zowat alle gevoelige dossiers die de voorbije jaren de aandacht trokken in Denderleeuw.

De onbestuurbaarheid werd uiteindelijk vastgesteld met dezelfde nipte wisselmeerderheid van SP.A Open, CD&V en Buydens. Het lijdt daardoor weinig twijfel dat de volgende bestuursmeerderheid intussen binnenskamers al werd geregeld.

Dat was ook het gevoel bij N-VA na afloop van de gemeenteraad. ‘We wisten al sinds mei-juni dat CD&V gesprekken voerde om een andere meerderheid op de been te brengen’, gaven verschillende N-VA’ers te kennen.

De (nieuwe) wisselmeerderheid besliste eveneens om op de overige 24 agendapunten collectief ‘neen’ te stemmen, waardoor onder meer het budget voor 2015 voor de politiezone Denderleeuw-Haaltert werd afgewezen.

Door de feitelijke onbestuurbaarheid ligt de bal voorlopig in het kamp van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur Homans (N-VA). Wellicht zal zij gouverneur Briers eerst belasten met een bemiddelingsopdracht.

De gouverneur nam een week geleden zelf al het initiatief om te bemiddelen, maar die poging werd meteen gedwarsboomd door het toevoegen van het agendapunt van SP.A Open over de onbestuurbaarheid.

Daarin werd als motivatie onder meer aangehaald dat ‘de gesprekken van 27 oktober bij de heer Briers niets hebben opgeleverd’. Voor de N-VA was dat een duidelijk signaal dat CD&V niet meer van plan was om de bemiddeling een kans te geven.

Lees ook:

onbestuurbaarheid denderleeuw 2