40ste carnavalsstoet Denderleeuw start aan station en eindigt op Dorp

Door de sluiting van de Kemelbrug volgt de 40ste carnavalsstoet van Denderleeuw dit jaar een omgekeerd parcours. De stoet vertrekt in de stationsbuurt en komt aan op het dorpsplein, waar ook de tribune zal staan.

‘De voorbije jaren startte de stoet in de Hageveldstraat en eindigde ze in de Stationsstraat. De reclamewagens en praalwagens konden dan via de Kemelbrug weg, zonder de feestvierders te hinderen’, legt schepen van Feestelijkheden Alberic Sergooris (CD&V) uit.

‘Door de grote collectorwerken van Aquafin in de Wellestraat kunnen de wagens dit jaar niet via de Kemelbrug weg.’

‘Na de ontbinding van de stoet zouden we met een groot probleem zitten, want de wagens kunnen niet doorrijden en moeten dus terugkeren via hetzelfde traject als de stoet. Praktisch en in functie van de veiligheid van de carnavalisten is dat niet mogelijk.’

‘De wagens langs de smalle straatjes van Leeuwbrug sturen, was ook geen optie. Vergeet niet dat sommige praalwagens 30 tot 40 meter lang zijn. Geen carnaval in de stationsbuurt was ook geen optie.’

Stoet in omgekeerde richting

‘Na overleg met de carnavalraad en de gemeente- en veiligheidsdiensten stelden we voor om de richting van het traject om te keren, dus starten in de stationsbuurt’, vervolgt Sergooris.

‘Dan gaat het via de Guido Gezellestraat en de Koopwarenstraat naar de Boriaustraat, om een lus terug te maken via de Vrijheidsstraat en Brandweerstraat naar het Dorp.’

‘De tribune komt op het grasperk voor het gemeentehuis. De wagens kunnen dan via de Koopwarenstraat veilig weg uit de feestzone. Het was even puzzelen, maar iedereen was tevreden met deze oplossing.’

Route van de stoet

De reclamestoet vertrekt rond 13.45 uur in de A. Rodenbachstraat (ter hoogte van het rusthuis) en komt via de A. Rodenbachstraat en Stationsstraat op het parcours van de stoet.

De carnavalstoet wordt gevormd in de Spoorweglaan en sluit aan bij de reclamestoet om vanaf 14 uur volgend traject te volgen: A. Rodenbachstraat – Stationsstraat – G. Gezellestraat – Koopwarenstraat – Dwarsstraat – Lindestraat – Collegestraat – Nieuwstraat – Boriaustraat – Landuitstraat – Vrijheidsstraat – Toekomststraat – Nieuwstraat – Brandweerstraat – A. De Cockstraat – Dorp – tribune in G. Gezellestraat (éénrichtingsgedeelte).

De ontbinding van de stoet gebeurt in de Koopwarenstraat.

Verkeersregeling

Door deze parcourswijziging wordt het verkeer komende van Teralfene en Liedekerke richting Aalst en Ninove, tijdens de stoet, omgeleid via de Thontlaan, N208, E40 oprit Affligem.

Na de stoet kan dit verkeer opnieuw de Steenweg N405 bereiken via Guido Gezellestraat, Koopwarenstraat, Th. De Cleynlaan, Kouterbaan.

Van 14 tot 18 uur is er geen doorgaand verkeer mogelijk komende van Liedekerke via de Kasteelstraat richting Denderleeuw.

Het doorgaand verkeer komende van de N45 naar Liedekerke wordt omgeleid langs de Steenweg N405 en via Okegem.

Vanaf 12 uur mogen zich geen geparkeerde auto’s meer op het parcours bevinden (eventueel ’vergeten’ auto’s kunnen weggesleept worden).

Hou er ook rekening mee dat de straten rond het parcours volledig of gedeeltelijk verkeersvrij worden gehouden gedurende de optocht.

carnavalstoet denderleeuw plan

Programma

Zaterdag 15 maart

  • 17.11 uur: Sleuteloverhandiging in Den Breughel
  • 20.11 uur: Verschillende carnavalactiviteiten

Zondag 16 maart : 40ste carnavalsstoet

  • 13.45 uur: Vertrek reclamestoet
  • 14.00 uur: Vertrek carnavalsstoet
  • 21.11 uur: Harlekijnenworp vanaf balkon gemeentehuis – Win een gouden en zilveren harlekijn ter waarde van 975 euro, met medewerking van Juwelier Hans Meganck
  • 23.11 uur: Uitslag 40ste carnavalstoet in Den Breughel

Maandag 17 maart

  • 11.11 uur: Pronkzitting ‘Zotte Monjdag’ in Den Breughel
  • 13.11 uur: Carnavaloptochten door de straten van Groot-Denderleeuw
  • 22.11 uur: Popverbranding (Spoorweglaan ter hoogte van de Tulpenlaan): vertrek optocht om 21 uur op het Dorp