Hopduvelfeesten brengen eerbetoon aan eerste stoet in 1956, Coely en Les Truttes toegevoegd aan muzikale line-up

Het volledige programma voor de Hopduvelfeesten in het weekend van 6, 7 en 8 september is bekend. Naast heel wat muzikale optredens is er ook weer plaats voor folklore en spektakel en er is een nieuws sportief luik.

In de schaduw van de hopduvel op de Markt van Asse werd afgelopen vrijdag het volledige programma voor de Hopduvelfeesten in september voorgesteld. Dat Bart Peeters, Pommelien Thijs en Francisco Schuster zullen langskomen, was al bekend. Met de pop-skaband GRAAF, het Gentse Naft en Bart Peeters zal het vrijdagavond voor en na het openingsspektakel op het Boekfosplein al een groot feest worden.

Op zaterdag moeten de nieuwe girlband IIII, Francisco Schuster, Pommelien Thijs en Coely het plein uit de bol laten gaan. Zondagavond zijn er na de stoet nog de optredens van Majoretteketet, de Popduvels, Rumbaristas en Les Truttes. Het slotspektakel komt dit jaar van Lights in Motion en belooft adembenemend te worden.

Geen Assenaar in de kijker deze editie maar wel een terugblik naar de Hopduvelstoeten uit het verleden. Eugeen Van Den Broeck gaf in 1953 voor het eerst aandacht aan de hopduvel, drie jaar later trok de eerste echte Hopduvelstoet door de straten van Asse. Het HopduvelcomitĂ© verzamelde samen met Heemkring Ascania foto’s, filmpjes en getuigenissen over die eerste stoeten en maken er een tentoonstelling over die vanaf 31 augustus te bezichtigen valt in het Oud Gasthuis.

En uiteraard is er ook dit jaar op zondag de traditionele Hopduvelstoet. Vijftig groepen en 800 figuranten stappen mee in de stoet met als thema ‘fauna en flora in de hop’. Nieuw dit jaar is de LoeĂ«pduuvel op zaterdag. Dan starten er vanaf 11 uur verschillende loopwedstrijden voor kinderen en volwassenen. De afstanden variĂ«ren tussen 250 meter en 15 kilometer langs een mooi maar uitdagend trailparcours. Er is ook een wandeling.

Het was vrijdag nog 91 keer slapen tot de Hopduvelfeesten. Die zullen nog meer dan ooit inzetten op inclusie. Het rolstoelplatform wordt groter, via de Uitpas krijgen Assenaren die het financieel moeilijk hebben de kans om tickets te kopen aan een voordeeltarief en door de samenwerking met Refu Interim krijgen nieuwkomers via vrijwilligerswerk de kans om hun Nederlands te oefenen en hun netwerk te versterken.

De logistiek achter de feesten is altijd een huzarenstukje en dat zal dit jaar niet anders worden. Zo wordt er deze keer gewerkt met herbruikbaar materiaal aan de eet- en drankstanden. De komende weken verschijnen de affiches van de Hopduvelfeesten in het Assese straatbeeld. Die zijn deze keer van de hand van Margot Cocquyt. De ticketverkoop gaat pas van start op 29 juni om 10 uur. Wie nu al zeker wil zijn van een ticket, kan zich al inschrijven als vrijwilliger voor een of meerdere shiften via www.hopduvel.be.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk