Hans Kusters is ere-Kobbegemnaar

Het Buurtcomit√© Kobbegem had zondagmiddag iets heel apart te vieren. Tijdens de nieuwjaarsreceptie voor de Kobbegemnaren in het achterzaaltje van ‘t Wit Paard werd Hans Kusters benoemd tot ere-Kobbegemnaar. Hij is meteen de eerste inwoner die deze ‘dorpstitel’ mag dragen.

Kusters, die op 5 januari zijn 82ste verjaardag mocht vieren, is al zowat zes decennia een bijzonder fenomeen in de muziekindustrie in de Benelux. Om dat helemaal te duiden heb je een heel boek nodig. Dat werd in 2017, bij zijn 75ste verjaardag, al eens geschreven: “De Flipperkoning, 75 rock-‘n-roll verhalen van Hans Kusters”.

Tijdens zijn dankwoordje aan zijn mede-Kobbegemnaren beloofde Kusters daar nog eens een boek over zijn band met Kobbegem aan toe te voegen. En dat belooft vuurwerk, want vraag aan sterren als Bruce Springsteen en Boudewijn De Groot – of Freddy Breck, maar die kun je het helaas niet meer vragen – waar Asse ligt, ze moeten het antwoord wellicht schuldig blijven. Maar Kobbegem weten ze maar al te goed liggen, vanwege hun innige band met Hans.

De Nederlander, geboren in het Ginneken in Breda – het dorp fusioneerde met Breda 5 dagen voor zijn geboorte – is al een halve Belg sinds 1964. Hij woonde eerst op de Keizer Karellaan in Sint-Agatha-Berchem, maar door een zakenlunch in de Plezanten Hof met de Franse actrice/zangeres Pascale Audret, zus van de Franse zanger Hugues Aufray, kwam Hans toevallig eens in Kobbegem.

Hij vond er op slag de dorpse gezelligheid uit zijn eigen geboortedorp terug en Kobbegem werd een liefde voor het leven. Hans woonde eerst tien jaar in de Langestraat – wat technisch gezien in feite nog grondgebied Asse was – tot hij de kans kreeg om het huis van de vroegere schoolmeester te huren, een van de twee huizen in de rij die geen eigendom waren van de (brouwerij)familie De Keersmaeker.

Een halve eeuw later mogen we stellen dat de liefde helemaal wederzijds is, want weinig mensen worden in Kobbegem meer op handen gedragen dan Hans Kusters.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk