DBH Van Loo-Sanders sluit eind dit jaar definitief de deur

Die dag in de krantenwinkel zal binnen een dikke maand een dag zonder krantenwinkel zijn want Yves Van Loo (56) sluit op 29 december 2023 de deur. Dag- en weekbladhandel Van Loo & Sanders in Voorstehoeve was decennialang een begrip in Mollem. Bij Yves, de schalkse uitbater, kon men immers voor tal van zaken terecht, maar vanaf begin volgend jaar is het gedaan met Lotto spelen, kranten en andere lectuur en pakjes afhalen en binnenbrengen.

De zaak die begon als kleding- en gordijnenwinkel in 1971 evolueerde geleidelijk aan naar een krantenwinkel, zeker toen Yves er in 1992 mee instapte. “Mijn tante Julia Sanders moest na het overlijden van haar zus Jeanine, de winkel alleen runnen. Ik zelf was magazijnier in een doe-het-zelf-zaak en diende een keuze maken. Ik koos er voor om mijn meter bij te staan in de winkel. Kleding werd afgestoten, de Lotto stak de kop en de winkel kreeg een make-over,” doet Yves zijn verhaal.

“Ik startte ook een krantenronde op en bedeelde op een gegeven moment 400 klanten. Dat waren lange dagen: om 4 uur opstaan en om 7 uur terug in de winkel, die dan al open was. Mijn meter en ik waren twee handen op een buik en we werkten in een soort ploegensysteem. Julia overleed in 2015 en van dan af stond ik er alleen voor.

Een drietal jaar geleden begon ik echter te sukkelen met mijn gezondheid. Ik had ademhalingsproblemen en pijn in de borstkas. Meerder onderzoek wezen uit dat mijn ribbenkast op mijn longen drukte en dat kon op termijn naar een perforatie, ook van het hart, leiden. Een Nuss-operatie drong zich op en die was niet ongevaarlijk voor mijn leeftijd.” Bij een Nuss-operatie wordt een ingedeukt borstbeen gecorrigeerd door er een gebogen staaf achter te plaatsen – die er minimum twee jaar blijft – om zo de borstkas terug een correcte vorm te geven.

“Dat gebeurde in januari van dit jaar,” aldus Yves. “De winkel bleef drie maanden dicht en daarna moest ik het kalmer aan doen, vandaar ook de gereduceerde openingsuren. Zware inspanningen en gewichten verplaatsen waren uit den boze. In september ging het echter terug bergaf, ook moreel. Misschien een teken aan de wand en een depressie wil ik vermijden. Voeg daarbij nog de stress en de onzekerheid en dan rest er maar één oplossing, namelijk sluiten! Met pijn in hart!

Yves kan een boek schrijven over zijn belevenissen, van toffe momenten, tot diefstallen en overvallen, maar eind december gaat de stekker er onverbiddelijk uit. “Het zal een nieuw leven worden op mijn eigen tempo. Het gebouw blijft zoals het is, de winkel wordt een grote living en eindelijk zal ik mijn dozen met treintjes en Lego van onder het stof kunnen halen om me daar mee te amuseren!

Bij deze wil ik ook alle klanten bedanken voor het jarenlange vertrouwen. Zij dienen wel nota te nemen van de sluiting voor hun pakjes.” Dat zal wel zijn want bij Yves kon je terecht voor zowat alle koerierdiensten, van DPD, DHL, Bpost en UPS om er enkele te noemen. Nog eens, het gaat wennen worden. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk