Roemeense ambassadeur te gast in Asse voor informatiemoment

Afgelopen weekend verzamelde de Roemeense gemeenschap van Asse voor een informatiemoment in het Oud Gasthuis. Het was de Roemeense ambassadeur die het evenement mocht openen.

De Roemeense gemeenschap is een sterk groeiende groep in Vlaanderen en in de noordwestrand van Brussel. In Asse bijvoorbeeld leven iets meer dan 2.000 Roemenen en vertegenwoordigen hiermee bijna zes procent van de bevolking. Hoewel de integratie goed verloopt, blijven sommige administratieve procedures nog vragen oproepen. Het in orde maken van documenten is niet steeds een evidentie.

Daarom organiseerden enkele organisaties afgelopen weekend in het Oud Gasthuis van Asse een informatiemoment waar verschillende informatiestands stonden en presentaties gegeven werden. “Als planningsco√∂rdinator voor een dienstenchequebedrijf krijg ik regelmatig vragen uit de Roemeense gemeenschap over papieren die ingediend moeten worden. Ik doe mijn best hen te helpen maar weet soms ook mijn weg niet in het geheel van administraties. Daarom leek het me een goed idee een informatiemoment te organiseren”, zegt initiatiefneemster Oana Alexandru.

Actie Dorpen Roemeni√ę – Vlaanderen (ADR-Vlaanderen) ging met veel enthousiasme in op deze vraag. “We hebben twee pijlers in onze werking: enerzijds de ondersteuning van de Vlaams-Roemeense samenwerkingsverbanden en anderzijds de begeleiding van de Roemeense gemeenschap in hun integratieproces‚ÄĚ, zegt Patrick Van den Nieuwenhof, co√∂rdinator van ADR-Vlaanderen. ‚ÄúAsse is niet zomaar gekozen als locatie. In 1989 startte hier immers ADR-Vlaanderen, toen nog Adoptiedorpen Roemeni√ę, met haar solidariteitsacties richting Roemeni√ę. Vandaag zijn we, als erkende sociaal-culturele organisatie, actief in heel Vlaanderen in het ontwikkelen van inclusie projecten.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk