Guy neemt met pijn in het hart afscheid van zijn fietsenwinkel in Zellik

Nog even en dan sluit fietsenwinkel New Cyclo-Sport in het centrum van Zellik definitief de deuren. Eigenaars Guy Stevens en zijn vrouw Rita Vercauteren hadden graag nog jarenlang voortgedaan, maar de slechte gezondheid van Guy dwong het koppel tot deze zware beslissing.

In 1986 startte het verhaal van Guy Stevens (64) en zijn vrouw Rita Vercauteren (60) in Zellik. Een jaar eerder waren ze getrouwd en in het centrum van Zellik opende het koppel de fietsenwinkel New Cyclo-Sport. “Een eerbetoon aan mijn vader, die jarenlang in Ganshoren de fietsenwinkel Cyclo-Sport had uitgebaat”, vertelt Guy.

Het is daar waar hij na schooltijd en tussen zijn legerdienst door de knepen van het vak leerde van zijn vader. “Rita en ik hadden nochtans scheikunde gestudeerd maar schoolden ons om tot fietsenmakers. Rita was destijds de eerste vrouwelijke fietsenmaker. We hebben altijd alles samen gedaan.”

Guy en Rita hebben meer dan 37 jaar ervaring op de teller en zagen de sector enorm veranderen. “Het concept van de fietsenwinkel is totaal veranderd. De grote ketens met hun grote vitrines zijn in de plaats van de speciaalzaken gekomen. Maar de kennis en feeling ontbreekt daar. Ik vind het jammer dat die kennis verloren gaat.”

Guy moet nog maar naar een fiets kijken, of hij ziet al wat er mis mee is. Ook aan de komst van de onlineverkoop heeft New Cyclo-Sport zich moeten aanpassen. “Ik snap dat niet iedereen nog duizend euro aan een fiets kan geven. Online vind je dan goedkope fietsen maar van een mindere kwaliteit. Maar elke fiets heeft regelmatig onderhoud nodig en moet eens gesmeerd worden. En de onlineshops en grote ketens bieden amper service aan. Dan komen ze naar hier, omdat ze hoorden dat ik het wel kon oplossen”, zegt Guy.

Pas op, aan fietsen sleutelen is het liefste wat Guy doet. Ook al werd de fiets elders gekocht. Maar het gaat niet meer. Anderhalf jaar geleden kwam het zware verdict voor Guy: pancreaskanker. Sindsdien onderging hij al een zware operatie waarbij zijn pancreas en enkele andere organen verwijderd werden en ondertussen krijgt hij om de twee weken een chemokuur. Hij moet nu zijn insuline in het oog houden en zijn eetlust is volledig weg.

“Ik ben veel te moe om nog aan de fietsen te werken”, zucht Guy. Samen met Rita nam hij onlangs de zware beslissing om de winkel definitief te sluiten. “Ik wou nog zeker tien jaar doorgaan, maar het gaat fysiek niet meer. Sleutelen aan de fietsen ga ik het meeste missen. Maar zelfs dat gaat niet meer, ik kan het gereedschap niet meer vasthouden. Ik vind het jammer dat ik mijn jarenlange kennis van fietsen niet meer kan gebruiken of doorgeven.”

Uitverkoop

De komende weken houden Guy en Rita nog een uitverkoop. In de toonzaal staan nog heel wat kinderfietsjes en mountainbikes, net als ander fietsmateriaal, die weg mogen aan grote kortingen. Racefietsen zijn al allemaal de deur uit. “Rita heeft altijd al het talent en het geduld gehad om kinderfietsen te verkopen, terwijl ik liever in het atelier werkte”, zegt Guy. “Ik herinner me nog hoe ik de kinderoogjes zag blinken als ze hun fietsje kregen”, vult Rita aan. “Met Sinterklaas en tijdens de communieperiode stond de zaak dan vol met kinderfietsjes. Maar ook dat is de laatste jaren enorm afgenomen.”

Hoe lang ze de winkel nog gaan openhouden, weten Guy en Rita niet. “We leven van dag tot dag, we kunnen het niet plannen”, klinkt het. Ondertussen werd het gebouw verkocht. Wat er nadien mee zal gebeuren, is nog niet geweten. “Wij trekken weg uit Zellik, vermoedelijk richting Leuven om in de buurt van onze dochter en de drie kleinkinderen te wonen.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk