Eenmalige terugkeer van Dialectofoon was groot succes

Voor een vol CC Asse presenteerde Lode Pletinckx afgelopen weekend naar aanleiding van Erfgoeddag nog een keer het iconische radioprogramma Dialectofoon. Hieruit vloeit ook het nieuwe boek Woorden om te bewaren… uit de schatkamer van het Asses.

Het had weinig gescheeld of er was dit jaar geen Erfgoeddag in Asse. Het thema ‘Beestig’ bood immers weinig aanknopingspunten. Maar toen landden de ‘daaiven’ alsnog op de cultuurdienst. Dialectkenner Lode Pletinckx werd erbij gehaald en niet veel later werd beslist om de Dialectofoon nog eens op te rakelen. Dialectofoon was het populaire spelprogramma en geesteskind van Frank Alwin (Frank Van der Steen) waarin op zoek werd gegaan naar de betekenis van Assese woorden en uitdrukkingen. Het werd voor het eerst uitgezonden in het najaar van 1983 op Radio 24 en dankbaar verdergezet door Lode Pletinckx, René De Rop en Julien Van den Broeck. Het programma zou tussen 1993 en 2002 verder gezet worden bij Radio Viva. 

Afgelopen zaterdag nam Lode in het kader van Erfgoeddag nog een keer plaats achter de microfoon van Dialectofoon voor een rijk gevulde ‘beestige’ voorstelling in CC Asse. De mijêrlong, de kiekerendief, de vél’dmaaisj, zjang de stier, de preekadieël, … Lode introduceerde de woorden met verve voor een aandachtig en dankbaar publiek. Er werd gegniffeld bij de geluidsfragmenten uit het archief, er volgden ‘oh’s’ en ‘ah ja’s’ van herkenning. De Assenaren zijn hun dialect duidelijk nog niet verleerd. Het talig erfgoed werd hard gekoesterd.

“Ik kreeg de woorden van de Assenaren en ik geef ze nu terug aan de Assenaren”, met deze woorden kondigde Lode na afloop van Dialectofoon zijn nieuwe boek ‘Woorden om te bewaren… uit de schatkamer van het Asses’ aan. Hierin verklaart hij merkwaardige woorden, plaatsnamen, uitdrukkingen en zegswijzen uit het talig erfgoed van Asse. De illustraties zijn van Lynn Devos.

Het boek kost 25 euro en is verkrijgbaar bij CC Asse, in de bib (Asse en Zellik ) en het gemeentehuis. De winst van de boekverkoop gaat integraal naar het project ‘Brooddoosnodig’ waarmee de Assese scholen de strijd aangaan tegen de lege brooddozenproblematiek. Op donderdag 8 juni stelt Lode zijn boek om 20 uur voor in de hoofdbib van Asse en op donderdag 15 juni geeft hij om 14 uur een extra lezing in het Sociaal Huis. Inschrijven is verplicht via bibliotheek@asse.be of 02.452.56.34.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk