Opvangcentrum haalt negen verwaarloosde paarden op bij manège in Asse

Op bevel van de Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn werden dinsdag negen verwaarloosde paarden in beslag genomen bij een manege in Asse. Volgens het opvangcentrum zijn de dieren vel over been en is het niet zeker dat ze het zullen overleven.

Het vogel- en zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder had dinsdag een drukke dag met drie inbeslagnames van verwaarloosde dieren. Voor een ervan reden de medewerkers van het opvangcentrum uit Limburg helemaal naar Asse. Daar was de Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn binnengevallen in een manège.

“Er werden negen paarden, zowel volwassen dieren als jonge veulens, aangetroffen in bouwvallige krotten”, zegt Rudi Oyen van het opvangcentrum Heusden-Zolder. Zij stonden in voor de evacuatie en de opvang van de verwaarloosde dieren. “Het was meteen duidelijk dat de dieren vel over been en in een levensbedreigende toestand van ontbering waren. Dat kan alleen als de dieren over een langere periode, en dan spreek ik van maanden, geen voedsel of voedsel van slechte kwaliteit kregen.”

De dieren werden allemaal naar het opvangcentrum van Heusden-Zolder overgebracht. “Hun situatie is ernstig en in sommige gevallen zelfs levensbedreigend. Ik heb geen glazen bol maar het is nog niet zeker dat alle dieren het zullen halen. We zullen de dieren nu ontwormen en verder medisch begeleiden. Ook zorgen we voor voldoende kwalitatief voedsel en drinkbaar water zodat ze opnieuw kunnen aansterken. De dienst Dierenwelzijn zal nu binnen de twee maanden beslissen over de toekomst van de dieren. Als ze aan ons worden toegewezen, dan kunnen we hen later aanbieden ter adoptie”, aldus Oyen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk