Sint-Martinus Middenschool doet mee aan #MissieMinder

Meer dan honderd scholen in Vlaanderen namen vrijdag deel aan de actie #MissieMinder. Met verschillende acties willen ze de berg textielafval aanpakken. Op de Sint-Martinus Middenschool in Asse (SMMA) werd een kledingruilbeurs georganiseerd.

We konden vrijdag niet om Black Friday heen, de dag waarop bij de (online) winkels koopjes te rapen vallen. MOS Vlaanderen, een samenwerking van verschillende Vlaamse overheden rond duurzame scholen, koos dan ook deze dag uit voor hun actiedag #MissieMinder. Voor deze derde editie werd dan ook gefocust op het thema textiel. De productie en verwerking van textiel vormen immers een zware belasting voor het milieu.

Toch valt textiel niet meer weg te denken uit onze maatschappij. “Helaas is er ook een keerzijde, de productie van textiel vraagt veel grondstoffen en water. Ook komen microplastics vrij tijdens het wassen van textiel. Elk jaar belandt op die manier een half miljoen ton microvezels in de oceaan. Op het einde van de keten wordt kledingafval ook vaak gestort of verbrand. Het doel van de actiedag is om een duurzame reflex in te bouwen”, stelt MOS Vlaanderen.

Bij de leerlingen en leerkrachten van de Sint-Martinus Middenschool in Asse is die duurzame reflex duidelijk al aanwezig. De school is al een MOS-school en heeft een vernieuwde milieuwerkgroep. Ze deden dan ook graag mee aan de actie #MissieMinder. “Twee jaar geleden hebben we al eens 340 t-shirts ingezameld voor een goed doel en deze keer zochten we naar een nieuwe actie”, zegt Joris Van Damme die naast leerkracht ook voorzitter van de milieuraad is.

Het SMMA koos uiteindelijk voor een swapparty of ruilbeurs voor kleding. “Elke leerling kon op voorhand maximaal tien kledingstukken inleveren die ze zelf niet meer dragen. Dat kon gaan van een te kleine t-shirt of pull tot een jas of broek die ze niet mooi mee vonden. We gaven een waarde aan de ingeleverde stukken en de leerlingen kregen in ruil stickers waarmee ze op de ruilbeurs konden komen winkelen”, legt Joris uit.

Zonder iets nieuws te hoeven kopen, gaan de leerlingen zo toch met een nieuwe outfit naar huis. Het opzet van de actiedag is dan ook dat de leerlingen beseffen dat kleding hergebruikt, gedeeld of geruild kan worden. “Wat op het einde van de dag nog over is, gaan we geven aan de leerlingen die het thuis financieel niet breed hebben. Dat wordt stilaan wel een hot topic want meer en meer kinderen komen in de problemen. De kledij die nadien nog over is, schenken we aan de wereldwinkel.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk