Brasserie De Metinas opent de deuren in Kasteel Waalborre

Het was een drama voor FrĂ©dĂ©ric Antonissen en Wendy Windey toen ze in de nacht van 24 op 25 mei hun levenswerk in de vlammen zagen opgaan. Een banale kortsluiting aan een diepvriezer zorgde voor een allesverwoestende brand in hun brasserie De Metinas. “Het was meteen duidelijk dat we op die locatie niet snel zouden kunnen heropenen en dus bekeken we andere mogelijkheden in het centrum van Asse”, zegt zaakvoerster Wendy. 

Kort na de brand informeerde Wendy bij de gemeente of het leegstaande kasteel Waalborre niet kon dienen als tijdelijke locatie voor hun restaurant. “De gemeente was meteen mee in het verhaal. We kregen veel steun van hen en zij hielpen mee om deze unieke locatie opnieuw op te frissen want het restaurant stond al meer dan twee jaar leeg. Ze deden ook een mooie geste zodat we het gebouw voor een symbolisch bedrag voor een jaar kunnen huren”, aldus Wendy.

Woensdagmiddag verwelkomden Wendy en FrĂ©dĂ©ric hun eerste klanten op de nieuwe locatie. “Het was een race tegen de tijd want we moesten alles opbouwen vanaf nul. We installeerden een nieuwe keuken en hebben samen met de gemeentediensten het gebouw opgefrist. Onze tafels hebben we kunnen recupereren uit De Metinas maar we kochten wel nieuwe stoelen. Onze trouwe klanten zullen trouwens nog wel enkele spulletjes uit de vorige zaak herkennen”, klinkt het bij FrĂ©dĂ©ric en Wendy.

Het interieur oogt dan ook opvallend fris en stijlvol terwijl de grandeur van Waalborre toch ook bewaard bleef. Met een gezellige loungebar en veel tafeltjes binnen, in de grote veranda en op het terras lijkt het hier wel groter dan op de Markt. “Er is inderdaad meer plaats. Zo hebben we een grote familietafel voor twintig personen. De reservaties lopen al binnen, sommige tafeltjes zijn al tot eind september gereserveerd. We zijn ook blij dat op twee man na al onze personeelsleden mee verhuizen. Ook voor hen en hun gezin was het een zware periode en was deze snelle oplossing broodnodig.”

Ook schepen van Lokale Economie Sigrid Goethals (N-VA) reageert tevreden op de opening van de pop-up van De Metinas. “De gemeente zoekt al sinds enkele jaren een uitbater voor het kasteel Waalborre. Wanneer de vraag viel om het restaurant tijdelijk te verhuizen naar deze unieke locatie, hebben we niet getwijfeld om hen ter hulp te schieten”, zegt Goethals. 

“Beide partijen profiteren van deze samenwerking. Restaurant Metinas kan met al hun personeel opnieuw snel de deuren openen en anderzijds krijgt het kasteelgebouw met deze pop-up een heuse opfrisbeurt. Dit was na de jarenlange leegstand dringend nodig. Bovendien is dit ook een goede zaak voor een opwaardering van de site Waalborre waar steeds meer berichten circuleren over vandalisme en overlast”, vervolgt Goethals.

Sinds woensdag kan je dus opnieuw gaan eten bij De Metinas in Waalborre maar op zaterdag 20 augustus organiseren FrĂ©dĂ©ric en Wendy ook een openingsfeest. “Met een extra buitenbar, springkastelen en optredens van Sharon Music en Bump willen we onze verhuis vieren. Ook voor ons is het spannend wat deze nieuwe locatie zal geven maar we zijn blij dat we kunnen herstarten. We zijn nu al verliefd op deze locatie. We krijgen nu al de vraag of we niet definitief hier willen blijven. Wie weet, of misschien combineren we wel beide locaties”, lacht Wendy mysterieus.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk