Zellikse samentuintjes beschikken voortaan over een eigen tuin- en buurthuis

Het samentuinproject langs Molenbeekdal in Zellik beschikt sinds kort over een buurt- en tuinhuis en een publieke picknickplaats. Redenen genoeg om afgelopen zaterdag de poorten van het project open te stellen voor het publiek.

Veel bezoekers op een zonovergoten zaterdagmiddag voor de Zellikse Tuinen. Het project werd tien jaar geleden opgestart en is het resultaat van een van de landinrichtingsprojecten gerealiseerd door de gemeente Asse en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Ondertussen kan je op het terrein van een hectare verschillende projecten terugvinden zoals de samentuin Groe(n)ten uit Zellik, individuele moestuintjes, een schooltuin en het babbelhof van het sociaal centrum.

“We zijn hier destijds gestart op een ruïne”, zegt de bezieler van het project Reej Masschelein. Het perceel langs Molenbeekdal ligt op de grens met de industriezone van Groot-Bijgaarden en het dichtbevolkte Zellik. “We hebben hier eerst heel wat vuil moeten weghalen voor de grond bewerkbaar was. Nadien hebben een groep tuinders samen met Velt (Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren) het socio-ecologische project van onderuit opgebouwd.”

Aanvankelijk zijn een dozijn mensen gestart met een leertuin maar ondertussen is het project veel meer dan dat. Zo is er het Babbelhof, waar de vaste bezoekers van het Inloopcentrum van het CAW wekelijks verzamelen. En er is de schooltuin waar zes klassen van kleuterschool Het Klimmertje leren tuinieren.

“En we beschikken nu over 24 perceeltjes die jaarlijks verhuurd worden aan mensen uit de omgeving. De huur is jaarlijks hernieuwbaar en ondertussen is er al een serieuze wachtlijst. Het leuke is dat het hier een zeer multiculturele groep is, wat meteen goed is voor de gemeenschapsvorming. Het beheer van alles is in handen van het gemeentelijk comité Zellikse Tuinen”, legt Reej uit.

Afgelopen zaterdag ging de poort van de ecologische tuinensite uitzonderlijk open voor alle bezoekers. Van de gelegenheid werd ook gebruik gemaakt om twee nieuwigheden in te huldigen. “Het tuinhuis vormt de kers op de taart van dit mooie project”, zegt burgemeester Koen Van Elsen (CD&V). Het werd gebouwd door Bolster en heeft naast een houtskeletbouw ook een groendak. Het is al sinds 2020 in gebruik maar de officiële inhuldiging gebeurde pas zaterdag.

“De diverse tuinprojecten kunnen er gebruik van maken, wat het naast een tuinhuis ook een buurthuis maakt. Afgelopen winter werd de omgeving ook verfraaid met fruitbomen en hagen. En rondom de omheinde tuin openden we hier vandaag ook een publieke picknickplek en een smulbosje met blotevoetenpad. We moeten dit sociale en groene project in het verstedelijke Zellik zeker blijven koesteren”, besluit de burgemeester.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk