Wijndomein Holvast bestaat twintig jaar en viert dat met wijnfeest

In 2001 gingen de eerste wijnstokken op Domaine Holvast de grond in, nu telt het wijndomein al twee hectare. Om die twintigste verjaardag te vieren, organiseert Jurgen Holvast komend weekend twee dagen feest tussen de wijnranken.

Het was vader Henri die in 2001 de eerste resistente wijnstokken in de grond stak op een perceel van veertig are maar al snel nam zoon Jurgen over. “Mijn vader begon er destijds mee als hobby, terwijl ik nadien voor de professionele aanpak koos”, zegt Jurgen. Nochtans had hij daar niet voor gestudeerd. “Maar mijn studies geologie kwamen wel goed van pas bij het wijnmaken. Zo deed ik voor de aankoop van onze gronden in Hambos eerst proefboringen en een bodemonderzoek. Zo wist ik dat de ondergrond perfect was voor onze druiven. En daarnaast heb ik enkele zeer leerrijke stages gedaan in le Pays d’oc en de Champagnestreek.”

Ondertussen heeft Domaine Holvast al twee hectare aan wijnstokken aangeplant. Daarnaast heeft het ook nog een aparte productiesite met labo waar vorig jaar nog een nieuwe koelingsinstallatie werd geïnstalleerd. “Ze verklaarden me destijds zot om te starten met een professioneel wijndomein in deze regio. We waren toen nog maar de 33ste wijnbouwer in België. Maar ik was rotsvast overtuigd en kijk, nu zijn er al 237 wijnbouwers in het land. Ik heb wijn maken altijd al iets magisch gevonden. Het is ook prachtig om bij zonsopgang eens tussen de wijnranken te rijden.”

Jurgen produceert nu jaarlijks ongeveer 4.500 flessen die hij verkoopt aan particulieren en aan restaurantuitbaters in de streek. In zijn assortiment zit witte wijn van de Chardonnaydruif, rosé van de Pinot Noir en rode wijn van de eerste druivenstokken die hij geplant heeft, de Regent Le Cerf.

Ook opvallend zijn de schuimwijnen van Domaine Holvast. “De Henri is een ode aan mijn vader die al twintig jaar meehelpt en ondertussen 79 jaar wordt. De Jurasse is dan weer een schuimwijn met geuzetoets. We voegen daar geen geuze aan toe maar de productie met de wilde gisting is hetzelfde als bij geuze. Het is dan ook een unieke wijn in het Pajottenland”, is Jurgen trots.

Dat is ook de jury van de Beste Brabantse Wijn 2022 van de Commanderij Hageland niet ontgaan want zij gaven aan de Jurasse 2017 en de Henri 2019 een zilveren medaille. “Ik was zeer verrast. Het was mijn eerste deelname en ik had drie wijnen ingeschreven, meteen dus goed voor twee keer zilver.”

En goed nieuws, want alle wijnen van Domaine Holvast zullen dit weekend te proeven zijn op het wijnfeest naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het domein. “Op zaterdag 25 en zondag 26 juni is iedereen welkom aan onze wijnchalet tussen de wijnranken in Hambos. Uiteraard voorzien we een wijnbar, maar ook foodtrucks, een springkasteel en zaterdagavond enkele dj’s.”

Wie te voet komt, kan een extra glaasje drinken. Wie met de wagen komt, parkeert zich best in de Groenstraat en volgt dan de pijlen naar het evenement.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk