Zellikse Radio Seven maakt na veertig jaar een comeback als Radio Seven Costa Blanca

Op 22 november 1981 ging de eerste uitzending van Radio Seven in de ether. Vanuit een woning langs de Gentsesteenweg in Zellik werden de programma‚Äôs gemaakt die in heel Vlaanderen te beluisteren vielen. Maar de concurrentie onder de vrije radio‚Äôs was stevig. Enkele maanden na de eerste uitzending van Radio Seven werd hun 48 meter hoge zendmast gesaboteerd. Die viel om op een aanpalend huis, gelukkig zonder al te veel schade. En ook de overheid maakte regelmatig jacht op de zenders van de vrije radio‚Äôs. Begin 1983 werd, omwille van de verplichte lage zendvermogens, de ketenradio Magic Seven Music opgericht. Maar Radio Seven kreeg uiteindelijk ook geen offici√ęle erkenning waarna het lokale radiostation definitief uit de ether verdween.

Maar nu, veertig jaar na lancering, maakt Radio Seven een comeback. Weliswaar niet meer vanuit Zellik maar vanuit Guardamar del Segura aan de Spaanse Costa Blanca als Radio Seven Costa Blanca (R7CB). ‚ÄúNa enkele gesprekken met een beheerder van een Franstalig station aan de Costa Blanca bleek dat er daar enorm veel nood is aan een Nederlandstalige radio voor de vele Vlamingen en Nederlanders die er al dan niet permanent verblijven‚ÄĚ, geeft Erik Van Engelen (60) als reden voor de doorstart. Hij was destijds als twintigjarige al betrokken bij Radio Seven en maakt nu mee de doorstart. ‚ÄúDat idee heeft een hele tijd geborreld en na enkele maanden voorbereiding zijn we nu klaar voor de lancering van Radio Seven Costa Blanca.‚ÄĚ

Lees verder onder de foto

Radio Seven zond destijds uit vanuit Zellik.

Radio Seven Costa Blanca wordt dus een nieuwe zender ge√ęnt op het Radio Seven van vroeger. ‚ÄúDe radiomicrobe heeft ons nooit losgelaten. Enkele dj‚Äôs zijn nog actief in de media, sommigen doen iets compleet anders en anderen wonen al permanent in Spanje. We willen ons in eerste instantie richten tot alle Nederlandstaligen die permanent aan de Costa Blanca verblijven of er af en toe op reis gaan. Maar via internet zullen alle Nederlandstaligen in het buitenland, maar ook in Belgi√ę, naar het nieuwe station kunnen luisteren. De luisteraars in Spanje zullen via een poll mee kunnen beslissen of we daar ook via FM en/of DAB+ moeten uitzenden‚ÄĚ, aldus radio dj Erik Van Engelen.

Het vernieuwde Radio Seven ging dinsdagavond om 19 uur online via de nieuwe website www.radio7.eu. ‚ÄúAanvankelijk met non-stop muziek en enkele testprogramma‚Äôs maar vanaf het voorjaar 2022 met een volledige programmatie‚ÄĚ, zegt Erik Van Engelen. Daarbij zullen zeker enkele programma‚Äôs van weleer terugkeren zoals een belshow met Wiet Van Bever. Maar ook andere namen van het legendarische Radio Seven zoals Ton Schipper, Frank Alwin, Wout Wolkema en Chris Van Brabant keren mogelijk terug, aangevuld met radiostemmen van andere radiozenders zoals Patrick Van Landeghem (Radio Monique) en Guido Babbelaar (ex radio Mi Amigo).

Lees verder onder de foto.

De radiodj’s van Radio Seven in 1982.


Met de slogan De zon in uw radio is het duidelijk dat het toch vooral een nieuwe zender is voor de Vlaming in Spanje met onder meer aandacht voor lokale evenementen en het weerbericht in zuid-Spanje. ‚ÄúVoor de herkenbaarheid zullen er aanvankelijk nog jingles van vroeger te horen zijn. Maar in veertig jaar is er veel veranderd. Wij zijn niet alleen zelf ouder, we zullen ook niet langer werken met cassettes en platen. Er zal dan ook muziek van de jaren ‚Äė50 tot nu te horen zijn. En tijdens de zomer plannen we ook live-uitzendingen, bijvoorbeeld vanaf het strand van Benidorm. Heel wat luisteraars reageren alvast enthousiast op onze terugkeer en ook wij tellen af naar de eerste uitzending‚ÄĚ, is radio dj Erik Van Engelen enthousiast.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk