Aldo D’Hoe maakt schrijversdebuut met ‘De kleurvaste kameleon’

Op zijn 73ste maakt Asbeekenaar Aldo D’Hoe zijn schrijversdebuut met ‘De kleurvaste kameleon’. De titel verwijst naar de dubbele bodem in de hoofdstukjes en een hoofdpersonage in het boek.

Nee, er is in Asbeek geen nieuwe diersoort opgedoken. ‘De kleurvaste kameleon’ is wel het schrijversdebuut van Aldo D’Hoe. Na een jarenlange carrière als uitbater van de bekende Dilbeekse feestzaal Kattebroek, vond hij tijdens zijn pensioen eindelijk de tijd om zijn boek te schrijven. “Ik heb al jarenlang een heel brede interesse. Sterrenkunde en religie zijn altijd mijn stokpaardjes geweest, maar als studies koos ik voor lichamelijke opvoeding en fysiotherapie aan de VUB en familiale en seksuologische wetenschappen aan de KUL om tot slot in de horeca te belanden”, lacht Aldo zelf over zijn levensloop.

Zin om een eigen boek te schrijven had hij wel, tijd minder. “Ik heb altijd al een humoristische versie van de Bijbel willen schrijven met hilarische en satirische passages. Dus zette ik me twee jaar geleden aan het schrijven. Ik kreeg altijd wel te horen dat ik een goede schrijver was. En ook als stand-up comedian zou ik het goed doen hoorde ik vaak. Als stamboomgenoot van Urbanus zal dat wel wat in de genen zitten. Mijn schrijversdebuut is dus eigenlijk geschreven stand-up comedy.”

De titel moest en zou een alliteratie bevatten. “Ik vond dat altijd tof bij de albums van Suske en Wiske, dus ik wou dat ook. Daarnaast verwijst de titel ‘De kleurvaste kameleon’ ook naar de dubbele bodem in vele van de hoofdstukjes en naar het hoofdpersonage van het boek. Wie dat is, verklap ik niet. Maar mijn kameleon heeft alvast problemen om nog van kleur te veranderen”, vertelt een mysterieuze Aldo.

Wie tijdens de nieuwe lockdown een luchtige manier zoekt om te ontsnappen aan de keiharde realiteit, zit met dit debuut wel goed. Het boek gaat dieper in op de actualiteit maar werd geschreven voor de coronapandemie. “Wie houdt van de gekheid van de jonge Urbanus en de humoristische kijk op wetenschap zoals Lieven Scheire dat kan, zit goed met mijn boek. In dertig verschillende hoofdstukjes ga ik dieper in op maatschappelijke thema’s of het geloof, maar dan wel op een hilarische tot satirische manier. Wie het al gelezen heeft, vindt dat waarheid en satire goed verweven zijn. Het moet een ontspannend en tegelijk leerrijk boek zijn.”

‘De kleurvaste kameleon’ van Aldo D’Hoe is te bestellen bij de Standaard Boekhandel.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk