PRO gaat nationaal

De burgerbeweging PRO die ruim een jaar voor de gemeenteraadsveriezingen ontstond in Merchtem neemt nu een gedurfde sprong voorwaarts en gaat nationaal. Het is de bedoeling bij de verkiezingen in mei kandidaten naar voren te schuiven, zowel voor de fedrale kamer als voor het Vlaams parlement. Joris Verspecht, initiaitiefnemer van PRO, gaf in Asse tekst en uitleg. (Lees verder onder de foto)

IK BEN PROPRO Merchtem legde een verbazingwekkend parcours af bij de gemeenteraadsverkiezingen. Nauwelijks een jaar na het oprichten van de ‘burgerbeweging’ haalde PRO zeven zetels in de gemeenteraad (24,4% van de stemmen). Door het politieke spel viel de partij echter buiten de meerderheid.

Ook in Meise werd gestunt: 12% van de stemmen, 3 zetels en meteen ook een schepenambt. De formule van de burgerbeweging die radicaal wil breken met het verleden bleek dus een schot in de politieke roos. Ondertussen zijn er PRO-afdelingen of groepen die zich tot de PRO-filosofie bekennen in Asse, Galmaarden, Gooik, Halle, Lennik, Kortenberg, Merchtem en Meise. Er zijn ook contacten met gelijkgezinde groepen in Limburg.

PRO breekt radicaal met de particratie en de vermolmde politieke praktijken. Joris Verspecht: “Wij willen een radicaal ander beleid waaraan de burger nauw betrokken is. Zo willen wij de senaat vervangen door een Huis van de Burgerparticipatie. Ook de provincies wil PRO graag afgeschaft zien. Politieke standpunten willen zij laten bepalen door op internet ‘stellingen’ te publiceren die worden aangedragen door PRO-mensen maar zeker ook door gewone burgers. Nadat – nog steeds op het net – alle stellingen zijn gewogen en gewikt wil PRO naar een systeem van bindende referenda waarin de burgers zich rechtstreeks kunnen uitspreken.

Momenteel wordt keihard gewerkt om aan de 500 handtekeningen te komen (tegen 29 maart) om lijsten voor de kamer en het Vlaams parlement te kunnen indienen. “Als wij mensen verkozen krijgen, zullen we niet tot een coalitie toetreden maar consequent onze ‘burgerstellingen’ verdedigen in de hoop te komen tot een nieuw politiek systeem waarin de burger veel nauwer betrokken wordt bij de besluitvorming. Belangrijk is dat wij niet meedoen aan politieke spelletjes maar resoluut kiezen voor een positief project dat niet links of rechts is en geen enkele uitdaging uit de weg gaat”.

Topartikels bij Goeiedag.be