Jongeren voor het klimaat

Wie denkt dat de klimaat spijbelende leerlingen vooral spijbelaars zijn heeft het goed fout. Elke week trekken een 10-tal leerlingen van het Atheneum Vijverbeek naar de klimaatmars. Maar ze hebben zelf beslist dat het niet altijd dezelfde leerlingen zijn omdat ze niet teveel lessen willen missen. Wij vroegen aan Josse (15), Issa (16), Kaat (15) en Diede (15) waarom zij de klimaatactie zo belangrijk vinden.

“De regering negeert de klimaatproblematiek,,” vindt Issa, “betogen in het weekend heeft niet zoveel zin, door te spijbelen krijgen we plots veel meer aandacht”. “Onze wereld gaat eraan,” zegt Kaat, “Er is sinds 2015 een klimaatakkoord maar er wordt nauwelijks werk van gemaakt”. Diede denkt aan de toekomst van kinderen en kleinkinderen: “Wij kunnen nog wat betekenen voor de volgende generatie”. “Die gaan misschien nooit meer sneeuw zien,” voegt Kaat eraan toe.

Ook Josse vindt de actie van de jongeren zeer belangrijk: “De wetenschap toont duidelijk aan dat het met onze wereld niet OK is”. Maar hij heeft ook een praktisch bezwaar tegen de opwarming van de aarde: “Ik zweet niet graag,” zegt hij lachend.

Directeur Véronique Vandenbossche van het Atheneum Vijverbeek heeft begrip voor de inzet van de leerlingen. “Het kadert in het pedagogisch project om onze leerlingen op te leiden tot mensen met een hart, ook voor het klimaat. Maar door de regels zijn ze wel onwettig afwezig. Dat wordt deels opgevangen door de afwezigheidsstroken. “Wij zijn trouwens al veel langer met de klimaatproblematiek aan de slag”. Net op de dag dat wij langs gingen was er de Climate Conference i.s.m. Studio Globo. Voor de zesde jaars maar in maart ook voor de vijfde jaars.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk