114 jaar in de gemeenteraad

Hen als ‘oude knarren’ bestempelen zou meer dan onbeleefd zijn. Maar drie politici die samen meer dan 100 jaar in de gemeenteraad hebben gezeten, namen maandagavond afscheid van hun collega’s raadsleden: Lode Pletinckx (de nestor met meer dan 40 jaar gemeenteraad op de teller), Maria Le Rut (met 3.199 voorkeurstemmen in 2000 de absolute stemmenkampioen van Asse) en Michel Van Haeleweyck (gewezen burgemeester en uittredend eerste schepen).

Drie mensen die de lof die hen werd toegezwaaid ruimschoots verdiend hebben. Samen hebben ze 114 jaar in de gemeenteraad gezeten. Zij hebben hun rol met passie vervuld, ten dienste van de mensen van Asse.

Schepen Vanhaeleweyck formuleerde het krachtig: “Ik heb altijd graag het laatste woord gehad, maar nu ben ik tevreden met het voorlaatste”. Hiermee doelde hij op gemeenteraadsvoorzitter Lode Pletinckx die de gemeenteraad afsloot met een uitgebreid dankwoord. “Hoe belangrijk Lode geweest is,” zei Vanhaeleweyck, “wordt bewezen door het feit dat hij vervangen wordt door twee voorzitters”. Zo sloot ‘Mister Michel’ zijn politiek carrière af op de wijze die men van hem gewend was, met een kwinkslag en een vrolijke noot.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk