Pol Verhaevert heeft kerstboodschap bij afscheid

Met een kerstboodschap aan de nieuwe meerderheid van N-VA en Open VLD nam Pol Verhaevert dinsdag afscheid van de gemeenteraad. De 66-jarige socialist, die 24 jaar in de gemeente zetelde, hoopt dat het bestuur inspanningen zal blijven doen voor bebossing en vergroening van de gemeente.

Pol Verhaevert (Inzet) is bijna een kwart eeuw lang een vaste waarde geweest in de plaatselijke politiek. Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen geraakte hij niet meer verkozen. Een grote verrassing was dat niet, want hij had de bui zien hangen en maakte nog weinig propaganda.

“Ik werd in het verleden een paar keer afgeremd door mijn eigen familie”, vertelt hij. “Door mijn schoonbroer Paul De Smedt of mijn zus Lutgard Verhaevert, die voor de N-VA meer stemmen behaalden, waardoor ik zelf niet kon zetelen.”

“Heel mijn familie was overigens Volksunie-gezind. Mijn vader was VU-voorzitter en mijn vrouw was ook fan van de Vlaams-nationalisten. Ik zat in het zelfde schuitje, maar dat eeuwig dwepen met het verleden, maakte mij bang en huiverig.”

“Ik heb mij acht jaar lang intens beziggehouden met het reilen en zeilen van het jeugdhuis Nijdrop, waar ik onder meer politieke debatten organiseerde en spreker Karel Van Miert beter leerde kennen. Mijn goesting voor S.PA kreeg van dan af gestalte, en ik werkte als jurist elf jaar lang op socialistische kabinetten als Nederlandstalige woordvoerder van de Franstalige excellenties. Dat werd mij in eigen dorp niet in dank afgenomen.”

Toch schopte Verhaevert het in 1982 tot OCMW-raadslid. In 1988 ‘promoveerde’ hij dan tot gemeenteraadslid. In 1994 verzamelden liberalen, socialisten en VU’ers zich op de Lijst 2000 om de volstrekte CVP-meerderheid te doorbreken. “Had er toen de scheurlijst Pro niet bestaan, dan hadden wij toen de volstrekte meerderheid gehaald. In 2000 hebben we dan Inzet opgericht, want we beseften dat het begrip ‘socialist’ in Opwijk niet aansloeg en dat we nieuwe mensen moesten aanspreken.”

“We bestonden uit socialisten, VU’ers en onafhankelijken. CD&V (in kartel met N-VA) wilde niet verder met haar coalitiepartner Open VLD. Ze kwamen bij ons aankloppen. We onderhandelden goed, want op 3 verkozenen kregen we 2 schepenambten.”

“Als schepen heb ik goed kunnen werken: de stationsomgeving vernieuwd, een aantal fietspaden en de rotonde aan ‘t Kasteeltje gerealiseerd en de aankoop van 9 hectare bos. Ik had een zware portefeuille en moest inspringen voor de collega’s in het college. Ik had ook Mobiliteit, Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu als bevoegdheid. Maar wat blijkt achteraf? De mensen van de Nieuwstraat en de Steenweg naar Aalst waar we een mooi fietspad hadden gelegd, verweten ons dat ze een paar maanden in de miserie hadden gezeten.”

Inzet is inmiddels teruggevallen op twee zitjes in de gemeenteraad. Hoe is dat kunnen gebeuren?

Pol Verhaevert: “We hebben te weinig of te eerlijk gecommuniceerd. Ik zelf werd als te conservatief bestempeld, maar dat beeld klopt niet.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk
Activiteiten van uw vereniging gratis in onze agenda? Klik hier!