Peuk in de pocket

De intercommunale Intradura lanceert een campagne tegen sigarettenpeuken op straat of in de natuur. Eén sigarettenpeuk kan immers tot 500 liter water vervuilen. Het lijkt onschuldig. Wat is nu 1 peuk op de grond? Een roker die zijn peuk op de grond of in een rioolputje gooit, is zich daar waarschijnlijk niet van bewust. Peuken zijn klein, en toch zorgen ze voor heel wat opruimellende en milieuschade.

Intradura Peukenactie 2 Intradura Peukenactie 3Samen met de 19 aangesloten gemeenten wijst Intradura rokers alvast hierop én biedt hen een alternatief, namelijk de pocketasbak. Een asbakje dat goed afsluitbaar is en je makkelijk in een zak of tas kan stoppen.

Vandaag, 22 juni, werden de pocket asbakken voor het eerst uitgedeeld. Krantenwinkels uit alle gemeenten verleenden graag hun medewerking aan de campagne. Nele van den Brant (zie foto), uitbaatster van Press Shop in Ternat: “Ik vond het direct een heel leuk initiatief, heel wat klanten waren er meteen voor te vinden”.

“De uitbaters van de 70 krantenwinkels reageerden allemaal positief op ons initiatief. Enkelen waren zelfs zeer enthousiast, want ook zij zien voor hun winkel regelmatig peuken liggen”, zegt Inge D’hoe van Intradura. “Het opruimen van peuken en ander zwerfvuil kost elk jaar handenvol geld. Met deze pocketasbak heeft een roker geen excuus meer. Deze kan je altijd op zak meenemen en overal bovenhalen waar er geen asbak in de buurt is. Ook de milieuimpact mag niet onderschat worden, daarom ook de sensibilisering aan rioolputjes”.

“Niets ingooien. Hier begint de zee” zal de inwoners attent maken op de impact van afval in het rioolputje gooien”, aldus Jurgen Thiebaut, milieuambtenaar van Ternat.

Vandaag is het startschot van de campagne, met de krantenwinkels. Doorheen de zomer zullen animatoren langsgaan op allerlei evenementen om ook daar pocketasbakjes uit te delen. In totaal zullen er op deze manier 12.000 pocketasbakjes worden uitgedeeld.

Wil je er graag nu al één? Dat kan ook, via www.intradura.be kan je een pocketasbak gratis aanvragen.

De 19 gemeenten die aangesloten zijn bij Intradura, zijn : Asse, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Gooik, Grimbergen, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Lennik, Linkebeek, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat en Wemmel.

Topartikels bij Goeiedag.be