De Koperen Markies, goud in uw glas

Een gouden tip voor uw najaarsgeschenken: de Koperen Markies. Een artisanaal streekbier gebrouwen in Asse. Je hebt de keuze tussen Tripel 9 en Blond 8, waarbij het cijfer staat voor het alcoholpercentage. Gebrouwen door Assenaar Hugo Mertens (56), die met zijn eigen bier een jeugddroom waar maakt.

Hugo Mertens studeerde chemie en biochemie en werkte als consultant (opstarten van nieuwe bedrijven of sectoren) in de medische branche. Hij had een tijdje getwijfeld tussen het commercialiseren van fruitwijn en een job als consultant. Het werd het laatste maar hij had zichzelf wel beloofd: als ik 55 ben begin ik te brouwen. Hij volgde dan ook cursussen in Gent (brouwen) en Hassselt (distilleren) want naast lekker bier wil Hugo ook whisky gaan maken. Maar voorlopig concentreert hij zich op het brouwen van bier. Nog niet in Asse, al zal dat op termijn wel kunnen, maar bij bevriende brouwers. Met zijn Koperen Markies (voorlopig in de varianten Tripel of Blond) wil hij zijn eigen bierlijn van drie, vier verschillende variëteiten opbouwen.

Oorspronkelijk wilde hij zijn bier ‘Koperen Duvel’ noemen, een voor de hand liggende naam voor een bier uit de Hopduvelgemeente Asse. Maar dat was zonder Brouwerij Duvel Moortgat gerekend. Het werd dan een ‘Koperen Markies’ want de straat waar Hugo woont heette vroeger de Markiesdreef omdat Markies de Cotereau, toenmalig eigenaar van het grondgebied Asse, in de 17 eeuw langs daar naar zijn buitenverblijf reed gelegen in het Kravaalbos.

Het is Hugo zijn bedoeling een kleine brouwerij en distilleerderij neer te zetten. “De basis van bier en whisky is uiteindelijk het zelfde: mout. Voor bier wordt er o.m. hop bijgevoegd. Bij whisky is dat niet het geval. De mout wordt na versuikering en vergisting gedistilleerd om zuivere alcohol te bekomen en deze alcohol wordt daarna gelagerd op eikenhouten vaten gedurende drie jaar om whisky te mogen worden genoemd. Ondertussen zijn er al drie Belgische whisky’s op de markt. Ik wil daar mijn naam naast kunnen zetten”.

“Er komt veel meer bij kijken dan brouwen wanneer je een bier op de markt wil brengen. Je moet voldoen aan de strenge voorschriften van voedsel hygiëne, je moet accijnzen betalen, brouwen, bottelen en je bier op de markt brengen. In Asse kan je in verschillende restaurants (Het Burgerhuis, Kafka, Den  IJzerwinkel) op de markt een Koperen Markies bestellen. En je kan de Triple en de Blonde ook vinden bij Drankenhandel Louis De Bondt en ’t BolleBuiksken, allebei in Asse. Voor de kerst- en nieuwjaarsdagen is er de geschenkverpakking met een grote fles Koperen Markies en een origineel Markiesglas”. De Koperen Markies is verkrijgbaar in grote (75 cl) en kleine (37,5 cl) champagneflessen. (jvm)

De Koperen Markies, Hugo Mertens, Groenstraat 14, 1730 Asse, 0475/35 12 86, www.dekoperenmarkies.com; info@dekoperenmarkies.com

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk