Oud volkstuinenpark herleeft als samentuin

In de bocht aan het Molenbeekdal in Zellik zijn de voorbereidende werken gestart voor de herinrichting van het oude volkstuinenpark.

De al jaren in onbruik geraakte Zellikse volkstuinen worden in het kader van het landinrichtingsproject Molenbeek-Maalbeek dit jaar omgevormd tot de ecologische samentuin “Groenten uit Zellik”. Vlaams milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) kende vorig jaar aan dit project de maximale subsidie van 15.000 euro toe.

De voorbije weken hebben vrijwilligers het totaal overwoekerde gebied al grondig gesaneerd. Een tweede stap van de landschapsinrichting was de realisatie, vorige vrijdag, van twee nieuwe poelen in de nattere delen op het terrein. Dat gebeurde door Regionaal Landschap Groene Corridor (RLGC) met steun van de provincie.

“De koppeling van een natuurvriendelijke inrichting aan een samentuin zorgt tegelijk voor biodiversiteit, met aandacht voor koestersoorten zoals amfibieën en ook meer klimaatbestendige tuinen”, zegt Tie Roefs (Groen), gedeputeerde voor Leefmilieu.

Nu volgt het aanplanten van hoogstammige fruitbomen, inheemse bessenstruiken en houtkanten. Deze zomer start de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) met de bouw van een gemeenschapslokaal met groendak, een serre en een gemeenschappelijk tuinhuis.

groenten uit zellikHet beheer van de samentuin gebeurt door “Groenten uit Zellik“. Dat is een zelfstandige werkgroep binnen Velt Asse, de vereniging voor ecologisch tuinieren. Door samen te tuinieren wil “Groenten uit Zellik” tegelijk werken aan de sociale cohesie, de buurtvorming en de integratie in Zellik.

Iedereen die wil kan vanaf zaterdag 11 maart tot eind oktober meewerken aan de samentuin, telkens op zaterdag van 9 tot 12 uur en facultatief op woensdag.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk