Hingeheem verliest sterkhouder Jaak Lelon (88)

In het OCMW-woonzorgcentrum Hingeheem overleed zaterdag Jaak Lelon, een gekende en graag geziene Assese dorpsfiguur. Hij werd 88.

Jaak was zijn hele leven aan een rolstoel gekluisterd nadat hij als baby van negen maanden kinderverlamming kreeg. Hij hield er een misvormd lichaam en een blijvende verlamming aan de onderste ledematen aan over.

Toch leidde Jaak allerminst een teruggetrokken leven. Hij was een uitstekend student met een brede waaier aan interesses, maar omwille van zijn handicap was voortstuderen voor hem in die tijd geen optie.

Dus schoolde hij zich om tot kleermaker. Heel wat Assese mannen klopten voor een maatpak aan bij Jaak thuis in zijn ouderlijke woning vooraan in de Bergestraat, toen nog de Korte Bergestraat.

In de gouden jaren van voetbalclub KSV-Asse was hij vele jaren een actief lid van de supportersclub. De club speelde toen in bevordering en was verhuisd naar het nieuwe stadion Waalborre vlakbij zijn deur. Hij supporterde eveneens voor RWDM, een club die in die dagen een grote aanhang had in Asse. Er was ook geen enkele kaarter in Asse en omliggende die Jaak niet kende.

In maart 1993, na het overlijden van zijn ouders, nam hij zijn intrek in het OCMW-rusthuis Hingeheem. Daar werd hij al snel de bekendste bewoner. Zijn gouden hart maakten hem de steun en toeverlaat van de medebewoners en ook het personeel droeg hem op handen. Hij nam de functie op van voorzitter van de bewonersraad, een taak die hij meer dan twintig jaar met de grootste zorg uitvoerde.

Ook technisch probeerde hij mee te blijven. Toen de elektrische rolstoel opkwam was hij er als de kippen bij en in 2003 haalde Lelon zelfs de krantenkoppen toen hij als eerste Vlaamse rusthuisbewoner de beschikking kreeg over internet op zijn kamer. Hij volgde ook cursussen om op zijn laptop te leren werken.

Bij de opening van het nieuwe woonzorgcentrum, in september 2012, mocht hij mee het officiële lintje knippen.

De begrafenisplechtigheid heeft plaats op zaterdag 4 maart om 10.30 uur in het uitvaartcentrum Van Hemelrijck op de Edingsesteenweg 69 in Asse.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk