Provinciale rampoefening bij Dandoy in Mollem

Op de site van het Seveso-bedrijf Dandoy in de bedrijvenzone Mollem heeft vanavond om 19.30 uur een rampoefening plaats. Tijdens de oefening wordt de provinciale fase van het bijzonder noodplan afgekondigd en staat de provinciale coördinatie onder leiding van gouverneur Lodewijk De Witte.

Het scenario van de oefening verloopt als volgt: tijdens het laden en het lossen van een trailer ontstaat er brand ter hoogte van de vrachtwagencabine. Er bestaat een potentieel risico op overslag naar het bedrijf. Aan deze rampoefening nemen zo’n 100 tot 150 mensen deel.

“Met deze oefening testen we de vaardigheden van de verschillende interventiediensten en de bestaande procedures van het bijzonder provinciaal nood- en interventieplan”, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte.

“Waarnemers observeren en evalueren de acties. De bevindingen worden achteraf verzameld en gebundeld. Nadien wordt er een evaluatievergadering georganiseerd met alle verantwoordelijken van de verschillende interventiediensten”.

Dandoy is een bedrijf dat door de overheden nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Op 4 januari 2008 klapten in een opslagruimte van Dandoy bij een verkeerd manoeuvre met een heftruck, zestig vaten met toxische en giftige stoffen in mekaar. Dat zorgde toen urenlang voor een crisissituatie in en rond Asse. Brandweerdiensten uit het hele land hadden 24 uur nodig om de situatie onder controle te krijgen.

De oefening is een initiatief van de dienst noodplanning van de provincie Vlaams-Brabant in samenspraak met de firma Dandoy, het gemeentebestuur van Asse, hulpverleningszone Vlaams-Brabant West, medische diensten, lokale en federale politiediensten, Civiele Bescherming en Defensie.

(Foto: archieffoto RDS uit 2008)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk