Litouwse gps- en airbagdievenbende opgerold

De Federale Gerechtelijke Politie van Halle-Vilvoorde heeft maandag drie jonge Litouwers (29, 27 en 20 jaar oud) opgepakt in het kader van gps- en airbagdiefstallen uit luxe-voertuigen, hoofdzakelijk BMW en Mercedes. De verdachten behoren tot een grotere rondtrekkende dadergroepering dewelke vanuit Litouwen gestuurd en georganiseerd wordt. De onderzoeksrechter in Brussel heeft het trio intussen aangehouden.

“Het onderzoek begon eind juli waarbij een Litouwer in Dilbeek in verdachte omstandigheden aangetroffen werd”, zegt Gilles Blondeau, woordvoerder van het parket Halle-Vilvoorde. “Toevallig werd diezelfde dag aan de grens van Duitsland met Polen een andere Litouwer ge√Įntercepteerd die in het bezit was van een veertigtal gps- en airbagtoestellen, die later na onderzoek aan een 25-tal diefstallen in¬†Dilbeek gelinkt konden worden tussen 19 en 28 juli 2016 . Beide personen bleken kompanen van elkaar te zijn en waren al in andere Europese landen gekend voor het plegen van gelijkaardige feiten.”

“Het onderzoek werd door de Federale Gerechtelijke Politie van Halle-Vilvoorde verder gezet en na onderzoek kon de dadergroepering half oktober gelokaliseerd worden, nadat ze regelmatig van verblijfplaats wisselden. Tijdens de huiszoeking in het pand van de verdachten te Sint-Jans-Molenbeek troffen de speurders tientallen navigatiesystemen, airbags, stuurwielen, bedieningsknoppen, zonnebrillen, een ipad, een ipod, fototoestellen, parfum‚Ķ aan dewelke nauwkeurig verpakt en van codetaal voorzien waren en dit met het oog op verscheping naar Litouwen. Er werd ook specifiek materiaal aangetroffen om de navigatie- en airbagsystemen te demonteren.”

Het onderzoek naar de herkomst van de aangetroffen voorwerpen en de teruggave aan de rechtmatige eigenaars wordt verder gezet.

Topartikels bij Goeiedag.be