Scouts en Gidsen Kramaai krijgen nieuwbouw

In Mollem en Asse staan alle neuzen in de juiste richting voor de bouw van de nieuwe lokalen van de Scouts en Gidsen Kramaai in Mollem. De gemeente investeert in de ruwbouw, de jeugdbeweging staat zelf in voor de afwerking.

De vele jeugdlokalen in Asse ondergingen de voorbije tien jaar een grondige vernieuwing, volgens een prioriteitenlijst die destijds binnen de jeugdbewegingen zelf was overeengekomen.

Nu zijn de Mollemse Scouts en Gidsen aan de beurt, goed voor 170 kinderen en 23 leiders en leidsters. Hun dossier liep wat vertraging op door problemen bij de keuze voor een locatie.

Eerst werd gedacht aan Landbeek, naast het speelbos, maar dat perceel bleek te klein. Uiteindelijk kwam men opnieuw uit bij de bestaande site aan de Kasteelstraat. De nieuwbouw komt in het parkje onmiddellijk langs de straatkant, aansluitend op de woning links van de gemeenteschool.

“Een voordeel is dat onmiddellijk kan gebouwd worden, terwijl de oude lokalen kunnen blijven staan”, zegt schepen van Jeugd Micheline De Mol (CD&V). “We maken gebruik van een wetswijziging en kunnen een uitzondering aanvragen voor jeugdlokalen in deze bouwzone. Eens de nieuwe lokalen er staan kunnen de oude, die nu heel veel oppervlakte inpalmen, worden gesloopt en komen er mooie mogelijkheden voor een polyvalente groene zone en speelzone, zowel voor de school, de scouts als de inwoners.”

“Als gemeente staan we in voor de architect, een winddichte ruwbouw, elektriciteit en sanitair, goed voor een investering van 300.000 euro. Oorspronkelijk voorzagen we een gebouw van 250 m2, maar dat werd opgetrokken naar 400 m2, gespreid over twee bouwlagen. De scouts staan zelf in voor de binnenafwerking. Ook bij de nieuwe lokalen van de Chiro KKOS in Krokegem en de Scouts en Gidsen van Asse was dat de afspraak.”

Het Itterbeekse architectenbureau Ark_a kreeg de ontwerpopdracht. Zij tekenden drie jaar geleden onder meer ook de nieuwbouw van de scouts Paloke in Dilbeek.

Scouts_Mollem Kramaai
klik om te vergroten

Het ontwerp voor Mollem gaat uit van een energiezuinig gebouw in een C-vorm, met langs de binnenzijde een grote centrale speelplaats waar alle gangen op uitkomen.

“Je ziet iedereen spelen vanuit elke plaats in het gebouw”, aldus de ontwerpers. Er komen lokalen voor zes groepen, een lokaal voor de leiding, een keuken, sanitair, een EHBO-ruimte en bergruimtes beneden en boven. De lokalen kunnen ook verhuurd worden aan andere groepen.

Bij de werkgroep, die bestaat uit ouders en oud-leiding van de Mollemse scouts, rekent men op een traject van twee jaar tegen de opening. Bedoeling is dat de aannemer nog dit jaar wordt aangesteld.

“Binnen de stuurgroep zoeken we nog trekkers voor de interieurinrichting en de fondsenwerving. We starten op onze website met een bouwblog en in juni lanceren we ons Kramaaike, een eigen biertje om wat geld in het bakje te brengen”, vertelt Geert Esselens, een van de ouders in de stuurgroep.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk