Defibrillatoren in alle dorpscentra van Asse

Op tien plaatsen in Asse worden deze maand defibrillatoren gehangen, goed voor een gemeentelijke investering van 30.000 euro. In Asse zijn er al langer een drietal AED-toestellen, eentje op het Gemeenteplein en twee in de sporthallen in Asse en Zellik.

“In het beleidsprogramma voor Integrale Veiligheid was drie jaar geleden al ingeschreven om dat aantal fors uit te breiden, als het ware naar elk gehucht”, zegt schepen Jan De Backer (CD&V).

“Eerst was het plan om de toestellen in de scholen te hangen, maar daar zou de toegang te beperkt zijn. Dus beslisten we om ze vooral in de schoolomgevingen te hangen, maar wel aan de buitenkant zodat ze ten allen tijde onmiddellijk kunnen gehaald worden als er iemand een hartaanval krijgt. In gehuchten waar er geen scholen zijn wordt gekozen voor publieke gebouwen zoals de parochiezaal van Asbeek of het oud-gemeentehuis van Bekkerzeel.”

Asse kreeg van het Rode Kruis Vlaanderen ook het label ‘Hartveilige gemeente’, omdat intussen zowat iedereen van het gemeentepersoneel (250 mensen) vertrouwd werd gemaakt met hartmassage en eerste hulp bij hartfalen.

Bij de brandweer van Asse zijn Jan De Smedt en Guy De Bondt al jaren voortrekkers van deze opleiding. Begin volgend jaar komt er ook een reeks opleidingen en demonstraties om de burgers te leren omgaan met de AED-toestellen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk