Asbest in Hofstade kost veel geld

De kostprijs voor de sanering van het asbeststort op de voormalige site Modernite in Hofstade (Aalst) loopt op tot 3,6 miljoen euro. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) op een vraag van Vlaams parlementslid Karim Van Overmeire (N-VA).

De oorspronkelijke saneringswerken werden in 2009 nog geraamd op 2,4 miljoen euro. Het gaat om maar liefst 24.000 kubieke meter asbest waarvan 14.000 kubieke meter bovengronds – onder een folie – en 10.000 kubieke meter ondergronds.

Gemeenteraadslid Ignace Verhaegen (N-VA) volgt deze problematiek al vele jaren op: “Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat dit dossier al aansleept sinds 1984. Zeker nu we weten hoe gevaarlijk asbest wel is. Alle betrokken partijen hebben de plicht om hun verantwoordelijkheid op te nemen en dit dossier zo snel mogelijk af te handelen.”

In februari 2010 werden de bodemsaneringswerken opgestart door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) maar nooit afgerond. In de loop van 2012 werd SOLvA (Streekontwikkeling Land van Aalst) door OVAM aangezocht zijn medewerking te verlenen bij het aanpakken van dit black point voor sanering en herbestemming.

Ondanks vele vergaderingen en ontwerpakkoorden is door de erg stugge houding van de eigenaars dit dossier al jaren geblokkeerd. Het blijft dus wachten op de noodzakelijke instemming door de huidige eigenaar met de, zij het beperkte, financiële tussenkomst vooraleer dit saneringsproject, hopelijk in de loop van 2016, kan worden opgestart.