Curatoren moeten uitweg zoeken voor Le Bon Grain

Er werd ook vrijdag niet gewerkt in de industriële bakkerij Le Bon Grain (LBG Bakeries) in de bedrijvenzone Broekooi in Kobbegem (Asse). Donderdag raakte bekend dat het bedrijf, met hoofdzetel in Zolder en met zes vestigingen in ons land, de boeken had neergelegd.

In totaal zijn de werkplaatsen van 684 mensen bedreigd. In Kobbegem gaat het om 111 mensen. De Leuvense handelsrechtbank heeft intussen drie curatoren aangesteld voor de vijf Vlaamse vestigingen, maar zij hebben nog niet beslist of de productie al dan niet tijdelijk kan worden hernomen.

Ze hadden al wel een eerste onderhoud met de directie. De directie zou een aantal mogelijke pistes hebben gesuggereerd om het bedrijf te redden.

“De werknemers moeten dagelijks tussen 10 en 12 uur komen om te punten, maar ze mogen daarna terug naar huis”, zegt Pieter Van der Elst van ABVV-Horval. “We hebben informatie verstrekt, maar zelf weten wij ook weinig of niets over wat er te gebeuren staat. Er zijn twee scenario’s mogelijk: een faillissement of een overname.”

Hetzelfde zegt ook Luc Debast van ACV Voeding en Diensten. “Het valt de vakbondsmensen op dat de leidinggevenden van de verschillende sites even verrast waren als de werknemers en dus ook nauwelijks meer wisten en weten. Wellicht zal pas meer duidelijk worden op de bijzondere ondernemingsraad van woensdag 23 december. Die gaat in elk geval door”, aldus Debast.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk