Twintig weken winterjumping op Bomaco

In een grote loods van het houtbedrijf Bomaco in Zellik start volgende week Winterjumping. Alle paardenliefhebbers, clubs en maneges kunnen komende winter twintig weekends terecht op de grote indoorpiste van 70 op 30 meter.

Initiatiefnemer van de Winterjumping is de familie Dieleman van de Jochri Club in Wemmel. Broers Marc (45) en Stefaan (47) verwelkomen nu ook neef Mike (18), een grote ruiterbelofte en zoon van de derde broer Michel – die niet in de manege werkt – mee in de zaak.

‘Er is  veel vraag naar indoor jumping in de winter, maar hier in de Noordrand is er niets’, zeggen Marc en Stefaan. ‘De dichtstbijzijnde organisator van winterjumpings was manege Overdijk in Moerzeke (Hamme), maar die stopte afgelopen zomer en is intussen verkocht.’

‘Veel clubs, ruiters en sportstallen vroegen of wij geen mogelijkheid zagen om winterjumpings te organiseren. We hebben de kennis, de mensen en de machines dankzij ons jaarlijks groot jumpingtornooi in de weekends van Hemelvaart en Pinksteren, een tornooi met ruim 2.500 paarden en 10.000 bezoekers. We wilden wel, zeker nu Mike meewerkt in de zaak. Alleen was het uitgesloten om die hier in Wemmel te organiseren, want zoals iedere manege leven we van onze manege-activiteiten.’

Bij Bomaco in Zellik, dat een tijdje geleden in handen kwam van een Limburgse investeringsmaatschappij, bleek een hal van 90 bij 40 meter leeg te staan.

‘Het was de gedroomde locatie: groot genoeg voor piste, paddocks en catering, geen geburen dus geen gevaar voor overlast. Ook geen verkeersoverlast, want vlak aan een afrit gelegen en mets dubbel zoveel verharde parkeerruimte dan we nodig hebben.’

De broers benadrukken dat er in Zellik geen manege komt of dat de manege uit Wemmel zou verhuizen, zoals hier en daar al werd gefluisterd.

‘We huren de hal op Bomaco voor een jaar, enkel voor de winterjumping. Wat het daarna wordt, zien we nog wel. Als de nieuwe eigenaar van Overdijk in Moerzeke volgend jaar zou herbeginnen, dan stoppen we. Anders volgt wellicht nog een tweede jaar. Ook de eigenaars van Bomaco zien dit als een jaar op proef en de gemeente Asse gaf toestemming omdat we niemand tot last zijn. Dat was voor onszelf sowieso de eerste voorwaarde.’

De bodem werd overgekocht van de jumping van Wieze, die er enkele jaren geleden mee stopte. ‘Topkwaliteit’, verzekert Marc, ‘ook de vochtigheid is ideaal.’

Dit weekend (10 en 11 oktober) is er al een eerste tornooi, maar dat is een organisatie van de HGVBB, de ‘regionale’ zoals dat heet in de paardenkringen. Daarna volgen drie weekends als ‘voorprogramma’ op de eigenlijke winterjumping (vanaf 6 november), goed voor 60 dagen jumping.

‘De planning wordt telkens twee tot drie weken vooraf opgesteld, in functie van de vraag. De oefensessies zijn telkens op vrijdag, de competities met jury en chrono op zaterdag en zondag. Er is veel vraag om ook jonge paarden en pony’s aan bod te laten komen. We doen dit in hoofdzaak voor de paardensport. Het zijn wedstrijden op provinciaal niveau en de enige mogelijkheid om ruiters van de LRV (Landelijke Rijverenigingen) en HGVBB (Hippische Groepering Vlaams-Brabant en Brussel) samen te laten springen.’

Info op www.winterjumping.be

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk