Zellik-Relegem: 'Vervang huisvuilzakken door containers'

Oppositieraadslid Erik Beunckens (Zellik-Relegem) lanceert op de gemeenteraad van Asse komende maandag een voorstel om de restvuilzakken en de GFT-zakken in Asse te vervangen door containers.

Beunckens klaagt opnieuw de gebrekkige kwaliteit aan van de gemeentelijke vuilniszakken. ‘Het is al de vierde keer dat ik het bestuur moet wijzen op de abominabele kwaliteit van de gele restvuilzakken. Na elke opmerking is er wel een verbetering, maar die blijkt telkens maar tijdelijk. Nu scheuren de zakken bovenaan als je ze sluit met een lint.’

Het raadslid wil dan ook het liefst de vuilniszakken vervangen zien door containers. ‘Het oogt veel netter in het straatbeeld, het kwaliteitsprobleem is van de baan en er zijn ook geen opengereten zakken meer door katten’, aldus Beunckens, die verwijst naar het gebruik van containers in vele Vlaamse gemeenten, waaronder Schoten, Kortenberg, Oud-Turnhout en Dilsem-Stokkem.

‘Volgens dit principe krijgt ieder gezin een of meer containers, afhankelijk van de behoeftes. In Schoten zijn er containers beschikbaar van 40, 60 (equivalent van een gele huisvuilzak), 80, 120, 180 en 240 liter.’

‘Vervolgens betaalt men een maandelijkse huurprijs per container. In Schoten bedraagt die, afhankelijk van de grootte, 1 tot 6 euro. De huurprijs kan jaarlijks vooraf verrekend worden, samen met de milieubelasting. Eénmaal per jaar kan men gratis van container wisselen als die te klein of te groot blijkt.’

Sommige gemeenten rekenen daarnaast een tarief aan per keer dat de container wordt aangeboden. Dan moeten de containers worden voorzien van een chip, maar Beunckens ziet dat liever niet.

‘Beter is een forfaitaire maandelijkse huurprijs vast te leggen plus een belasting per liter en per ophaalbeurt. Het principe ‘de vervuiler betaalt’ blijft dan ook intact.’

Volgens Beunckens kan de huisvuilbelasting globaal dalen want ‘de productie- en distributiekost van de huisvuilzakken verdwijnt en een degelijke container gaat zeker 10 jaar mee’. Hij stelt voor om in een overgangsjaar de huisvuilzakken en de containers in 2016 gewoon naast elkaar te laten bestaan.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk