Fietsexamen voor zesdejaars in echte verkeer

Voor het vierde jaar op rij namen drie basisscholen in Asse een levensecht fietsexamen af van hun zesdeklassers. Kinderen van het zesde leerjaar moeten zich volgens de eindtermen in het basisonderwijs ‘veilig met de fiets kunnen verplaatsen in het verkeer’.

Het Ascanusintstituut afdelingen Nieuwstraat (De Kleine Wereld) en Terheide (De Leerheide) en GO Vijverbeek lieten hun laatstejaars individueel een parcours afleggen in Asse-centrum. Dertig vrijwilligers stonden langs het parcours en controleerden of de fietsers de regels in het verkeer volgden.

Toch is dit voor de kinderen geen ‘wandeling in het park’. Vorig jaar zakte nog Ă©Ă©n op vier kinderen in het fietsexamen.

‘Het parcours gaat onder meer langs de Academie en de Middenschool Sint-Martinus, plaatsen waar veel kinderen de komende jaren gaan komen’, zegt Dirk Van den Eynde, directeur van het Ascanusinstituut.

‘Fietsen in Asse is al geen pretje en het verbetert er niet op. Kinderen zijn ook onzeker in het verkeer, zeker wie bijna nooit met de fiets rijdt. De meeste kinderen hebben nu wel al een eigen fiets. We hebben met de school eigen fietsjes om iedereen in het eerste leerjaar te leren fietsen. Daarna jaren bouwen we dat op met jaarlijks meerdere oefeningen in fietsbehendigheid en het leren van verkeersregels. Vanaf het vijfde leerjaar fietsen we op straat met telkens een begeleider per drie of vier kinderen om de automatismen aan te leren.’

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk