Babykleertjes ruilen in Ditjes & Datjes

In een lokaal van het buurthuis in het oude OCMW-rusthuis opent op 17 februari de kinder-ruilwinkel Ditjes & Datjes, een eerste realisatie van het Huis van het Kind. Iedereen kan er zijn kinderkleertjes van 0 tot 5 jaar inruilen voor andere.

Asse is een van de gemeenten die voldeed aan alle zeven indicatoren op de ‘barometer van de kinderarmoede’, zodat het geld kreeg uit het Kinderarmoedefonds dat eind 2013 door de vorige Vlaamse regering in het leven werd geroepen.

Een lokale stuurgroep Kinderarmoedebestrijding inspireerde zich op het succes van een gelijkaardig project in Boom om ook in Asse met een zogenaamde kinder-ruilwinkel van start te gaan.

‘In die doelgroep is er immers een grote nood aan materiële hulp. Veel jonge moeders staan er vaak alleen voor’, zegt OCMW-voorzitter Micheline De Mol (CD&V).

De aanzet werd in december gegeven door de vrouwenvereniging Vriendinnen@asse met een grote inzamelactie van bruikbaar babymateriaal, speelgoed, educatief materiaal en luiers in het Buurthuis van het OCMW.

‘Dat werd een fenomenaal succes, met op één dag zeker een grote vrachtwagen vol kleertjes en materiaal, het grootste deel nog perfect bruikbaar’, aldus De Mol. ‘De kleertjes werden intussen geselecteerd en vormen de startcollectie van Ditjes & Datjes.’

Deze kinder-ruilwinkel staat open voor iedereen, arm of rijk. Wie babykleertjes inlevert krijgt in ruil jetons. Daarbij wordt een vaste ‘prijslijst’ gehanteerd, bv. drie jetons voor een rokje of één jeton voor een body. Je mag met die jetons dan andere kleertjes kiezen.

‘Er zijn echter ook veel mensen die hun ongebruikte babyspullen gewoon gratis afstaan. Het OCMW, het CAW (Centrum Algemeen Welzijn) en Kind & Gezin mogen gratis jetons geven aan moeders in armoede die nood hebben aan kleertjes of ander babymateriaal.’

‘In de winkel vind je enkel kleertjes, maar we hebben intussen ook heel wat kinderwagens, Maxi-Cosi’s of bedlinnen. Onze sociale dienst begeleidt dat.’

‘We hebben ook al een ‘pamperbank’. We krijgen ongebruikte overschotten pampers binnen, die weer worden verdeeld. Van Ontex kregen we een heel pallet pampers dat we mogen verdelen onder onze cliënten.’

Ditjes & Datjes, dat volledig werd ingericht met opgeknapte kasten uit het oude rusthuis, gaat van start op 17 februari en zal worden gerund door een zevental vrijwilligers.

Het winkeltje bevindt zich in het Buurthuis in de Gasthuisstraat en de voorlopige openingsuren zijn dinsdag van 9 tot 12 uur en woensdag van 13 tot 16 uur. Afhankelijk van de belangstelling kan dat later nog wijzigen. 

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...