Dief weg met rolstoel van MS-patiënt

In de Petrus Ascanusstraat in Asse werd, wellicht zondag, de rolstoel van Filip Verpoest gestolen van zijn oprit. De gekende muziekleraar, die al 17 jaar aan MS lijdt, is gedegouteerd. ‘Moeten we nu echt alles in een bunker opsluiten?’, vraagt hij zich af.

Verpoest (54) lijdt aan een progressieve vorm van MS (multiple sclerose, een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel), waardoor zijn mobiliteit met de jaren verder vermindert. Toch is hij nooit de man geweest die zich liet ontmoedigen door zijn ziekte. Zo vertoefde de muziekleraar, verbonden aan de academie August De Boeck in Asse, afgelopen weekend twee dagen op het folkfestival Gooikoorts.

‘Toen ik zondagavond thuiskwam had ik al gezien dat mijn tweede rolstoel niet meer op de oprit stond, maar ik was te moe om er verder bij stil te staan’, vertelt Filip. ‘Pas maandagochtend ging ik overal kijken en besefte ik dat mijn rolstoel echt wel weg was. Het aankoppelwiel, om een fiets te maken van de rolstoel, ligt er wel nog, maar de rolstoel is verdwenen.’

Een jaar geleden werd de rolstoel ook al eens gestolen, maar de politie kon de dief toen snel opsporen. ‘Een of andere gestoorde ziel had ‘m meegenomen om er gewoon eens een ritje mee te maken. Maar nu is hij nergens te vinden. Ik plaatste maandag een oproep op Facebook en ik vroeg ook aan de postbode om mee uit te kijken op zijn ronde. Zonder resultaat, voorlopig.’

De gestolen rolstoel, van het merk Quickie, is vijf jaar oud. ‘Ik gebruikte hem enkel nog als reserve, omdat hij veel zwaarder is dan mijn nieuwe rolstoel die ik sinds vorig jaar heb. Maar ik gebruikte die rolstoel nog heel vaak om te gaan fietsen. Het fietsstuk, dat de dief niet heeft meegenomen, was aangepast voor deze rolstoel. Vrijdag was ik er nog mee gaan fietsen.’

‘Financieel is deze diefstal van relatief weinig waarde, maar gevoelsmatig raakt dit mij dit wel heel erg. Een rolstoel, in godsnaam, zoiets steel je toch niet? Wellicht was ik te naïef om dat ding open en bloot aan mijn achterdeur te laten staan, maar moeten we nu echt allemaal in bunkers gaan leven? Moet alles dat loshangt gestolen worden?’

Update: gestolen rolstoel van MS-patiënt weer terecht

rolstoel filip verpoest

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk