Geen openbare verkiezingsborden in Asse

Het gemeentebestuur van Asse is niet van plan om openbare aanplakborden te plaatsen voor de verkiezingen van 25 mei.

De definitieve beslissing valt wellicht volgende maandag omdat het schepencollege aan de juridische dienst eerst nog een advies heeft gevraagd over wat wel en wat niet wettelijk verplicht is. Het bestuur gaat er momenteel van uit dat het plaatsen van verkiezingspanelen geen verplichting is.

‘We doen voor de verkiezingen enkel wat we wettelijk verplicht zijn’, zegt schepen Jan De Backer (CD&V). Het bestuur beroept zich op financiële, milieu- en esthetische redenen om liever geen borden te plaatsen.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 zorgde het niet plaatsen van verkiezingspanelen voor een politiek relletje.

Toen bleek pas heel laat in de campagne dat er in Asse geen openbare borden zouden worden geplaatst. Op vraag van Vlaams Belang besliste de toenmalige gemeenteraad echter op de valreep dat het bestuur alsnog borden moest plaatsen in de zes deelgemeenten. Wat ook gebeurde.

Ook dit keer komt de vraag om borden te plaatsen van Vlaams Belang. De partij voelt zich benadeeld omdat ze minder dan andere partijen kan terugvallen op privé-terreinen om te afficheren.

Bij de federale verkiezingen in 2010 werden in Asse voor het eerst geen gemeentelijke borden geplaatst, maar dat gebeurde toen als protest van de besturen tegen de niet-splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk