Vingerafdrukken ontmaskeren inbreker optiek Bourdeaud‘Huy

In Brussel is bij een inbraak een man opgepakt die ook verantwoordelijk blijkt voor de roof van 75.000 euro aan brilmonturen bij optiek Bourdeaud‘Huy aan de Steenweg in Asse.

De diefstal gebeurde in de nacht van 20 op 21 augustus. Zaakvoerders Lilian Goossens ((76) en Etienne Bourdeaud‘huy (84) hadden hun optiekzaak al ruim een halve eeuw aan de Steenweg.

Ze kregen in het verleden wel een paar keer te maken met inbraakpogingen, maar die mislukten telkens. Tot Lilian die woensdagochtend haar optiek betrad en, bij het aanschouwen van de ravage, de grond onder haar voeten voelde wegzakken.

Zowat de hele winkelvoorraad brilmonturen werd door de inbrekers geroofd, goed voor een inkoopwaarde van 75.000 euro, inclusief enkele nieuwe collecties en een dure focometer.

Lilian en Etienne beslisten, ook gezien hun leeftijd, om niet meer te herbeginnen.

Veel vingerafdrukken

De inbrekers bleken niet al te zorgvuldig. Bij het sporenonderzoek in augustus vond de politie flink wat vingerafdrukken.

Die breken alvast één dader, Ion S. (23), nu zuur op.

‘De man is enkele dagen geleden opgepakt bij een inbraak in het Brusselse’, zegt commissaris Daniël Noens van de politie Amow.

‘Zijn vingerafdrukken werden, dankzij de centrale databank, gerelateerd met de sporen die wij in augustus aantroffen in de optiek in Asse.’

‘Bij Amow zetten we zwaar in op dergelijk forensisch onderzoek en dankzij die databank zorgt dat de laatste jaren voor serieuze stijging van de ophelderingsgraad.’

De dader van de diefstallen zit momenteel opgesloten. Hij zal zich voor de verschillende feiten moeten verantwoorden voor de rechtbank. Uit het verdere onderzoek moet blijken in hoeverre hij in Asse alleen handelde.

Vergoed door verzekering

‘Ik hoop dat hij een gepaste straf krijgt, maar financieel is de zaak voor ons gelukkig al geregeld’, reageert Etienne Bourdeaud’huy.

‘Wij hadden als zelfstandigen gelukkig al 55 jaar een zeer goede verzekeringspolis. De verzekering deed op geen enkel moment moeilijk. Ze stelden ons een bedrag voor waarin we ons konden vinden.’

‘Om nog te herbeginnen, op onze leeftijd, zou de investering veel te hoog geweest zijn. Zonder die diefstal hadden we zeker nog enkele jaren voortgedaan.’

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk