OCMW Asse doekt klusjesdienst op

De gemeenteraad van Asse keurde maandag de overdracht goed van de tien personeelsleden van de klusjesdienst van OCMW naar de technische dienst van de gemeente Asse.

Het gaat om zeven geschoolde werkmannen, twee poetsvrouwen en één ongeschoolde werkman. Ze werden door het OCMW ingezet om thuis bij OCMW-cliënten allerlei klusjes uit te voeren.

De klusjesdienst was echter een zeer zware verliespost voor het OCMW. De gebruikers betaalden tussen de vijf en de twintig euro per uur, maar de werkelijke kost voor het OCMW liep op tot 69 euro per uur.

‘In de meeste gevallen was dat het gras afrijden of hagen snoeien’, zegt OCMW-voorzitter Micheline De Mol (CD&V).

‘Grote tuinwerken deden wij niet. Binnen in huis ging het om kleinere klusjes zoals het schilderen van de keuken of de badkamer. Laat ons eerlijk zijn: dat is niet de taak van het OCMW.’

In het kader van de besparingen die gemeente en OCMW moesten doorvoeren voor het financiële meerjarenplan 2014-2019, werd besloten om deze dienst af te schaffen.

De cliënten werden al op de hoogte gebracht. ‘Voor een klein aantal cliënten wordt voorzien dat we op een andere manier hulp blijven geven, maar het is onverantwoord om daarvoor een klusjesdienst in stand te houden’, stelt De Mol.

Als alternatieven wordt onder meer gedacht aan de Beschutte Werkplaats Asse of de Groep Intro.

De gemeente neemt de arbeidsovereenkomsten van het personeel van de klusjesdienst over, maar dat krijgt nu andere taken in het kader van het net houden van de gemeente.

Volgens de meerderheid houdt dat een aanzienlijke besparing in op vlak van materieel, leiding en het uitbesteden van gemeentelijke klusjes aan derden.

Zo wordt het budget voor MINA-werkers met een kleine 100.000 euro teruggeschroefd.

Het opdoeken van de klusjesdienst zorgde voor een geanimeerd debat op de gemeenteraad. De voltallige oppositie onthield zich bij de stemming.

BANNER ASSE

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk