Vernieuwde zwerfkattencampagne is een succes

Schepen van Dierenwelzijn Yoeri Vastersavendts (Open VLD) evalueert het nieuwe reglement op de zwerfkatten in Asse positief. ‘Dankzij de medewerking van de burgers en dierenartsen steriliseren of castreren we meer wilde katten aan een lagere kost.’

Asse werkte tot voor enkele jaren samen met Savu om zwerfkatten te laten vangen, steriliseren of castreren, maar de gemeente haakte in 2010 af toen de kostprijs per behandelde kat steeg naar 150 euro (katers) en 195 euro (katinnen).

Het aantal klachten bleef echter hoog – vooral kerkhoven hebben er last van – en daarom is er sinds 1 april in Asse een nieuw reglement.

De gemeente stelt kooien ter beschikking van de burger en de burger brengt de wilde katten zelf naar een dierenarts. De gemeente onderhandelde met zes dierenartsen in Asse een goedkoper tarief: 40 euro voor een castratie, 80 euro voor sterilisatie of euthanasie.

Om misbruik tegen te gaan moeten twee getuigen (buren) mee verklaren dat het om zwerfkatten gaat. ‘Bovendien is het voor elke dierenarts kinderspel om een zwerfkat te onderscheiden van een tamme huiskat. Er is nog geen enkele poging tot misbruik vastgesteld’, zegt schepen Vastersavendts.

Kostprijs gehalveerd

‘Op vijf maand tijd behandelden onze Assese dierenartsen al 42 zwerfkatten. Ze werden door burgers zelf gevangen, naar de dierenarts gebracht en nadien, op vier geëuthanaseerde katten na, terug vrijgelaten. De kostprijs voor de gemeente was 2.840 euro, amper de helft van wat het ons vroeger kostte. Dit reglement bewijst dat burgers wel degelijk hun deel van de verantwoordelijkheid willen opnemen.’

Ook de dierenartsen evalueren de werking positief. ‘We voerden al een dertigtal sterilisaties uit. Aan twee nesten van minstens vier kittens per jaar vermijden we zo al dat er 250 zwerfkatten worden geboren. Het aantal behandelingen moet de komende jaren normaal gezien vanzelf teruglopen’, zeggen de artsen.

Ben Michiels van de milieudienst wijst er op dat te veel zwerfkatten erg schadelijk zijn voor de biodiversiteit. ‘Vooral het vogelbestand lijdt er zwaar onder’, aldus Michiels.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk