Asse centraliseert stembureaus

Asse zal bij de volgende Vlaamse, federale en Europese verkiezingen de 27 stembureaus op zijn grondgebied centraliseren in Asse-centrum, Asse-Terheide, Mollem en Zellik. Dat betekent dat er geen stembureaus meer worden ingericht in Asbeek, Bekkerzeel, Kobbegem, Krokegem, Relegem en Walfergem. Dat blijkt uit een vraag van raadslid Willy Michiels (Zellik-Relegem).

Het gemeentebestuur Asse haalt technische, logistieke en financiële voordelen aan om het aantal locaties te verminderen, maar volgens Michiels houdt het bestuur te weinig rekening met de volksverhuizing en mogelijke parkeerproblemen. Hij vraagt dat de maatregel, die al in juni werd beslist door het schepencollege, wordt herzien.

Volgens burgemeester Koen Van Elsen (CD&V) maakt een centralisatie het net mogelijk om het aantal kiezers per kiesbureau overal beneden de 900 te brengen. In het oude systeem waren er door de geografische spreiding vaak grote verschillen in het aantal kiezers per bureau.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk