Arrest Grondwettelijk Hof bedreigt ook RUP Vlaams Stedelijk Gebied rond Brussel

VOKA luidt de alarmbel in verband met problemen die ontstaan bij de realisatie van grote projecten. De dreigende (juridische) donkere wolken boven het West-Vlaamse Stevinproject, ten gevolge een arrest van het Grondwettelijk Hof, houden ook juridische onzekerheid in voor de Vlaamse rand, zo blijkt.

Het arrest van het Grondwettelijk Hof legt eveneens een hypotheek op het volledige RUP Vlaams Stedelijk Gebied Brussel (VSGB), waardoor tal van ontwikkelingen in de Rand rond Brussel op de helling komen te staan.

‘Dit zorgt voor veel onzekerheid bij besturen, projectontwikkelaars en investeerders’, zegt burgemeester Hans Bonte (SP.A) van Vilvoorde. ‘Het arrest zal op zijn minst leiden tot grote vertraging. Belangrijke investeringen dreigen op deze manier on hold te moeten worden geplaatst. Dat dit in moeilijke economische tijden een kleine ramp is mag duidelijk zijn.’

Ook Uplace op de helling

Zoals steeds heeft elk nadeel echter ook zijn voordeel, stelt Bonte. De juridisch onzekere situatie over het VSGB plaatst immers ook het omstreden Uplace project opnieuw op de helling. Ook dat project baseert zich op het RUP VSGB dat dreigt vernietigd te worden verklaard.

Dit plaatst de Vlaamse Regering opnieuw voor een moeilijke beslissing wetende dat het project nog steeds voorwerp uitmaakt van verschillende juridische procedures.

De afbakening van het Vlaams Strategisch gebied rond Brussel en de aanpalende openruimte gebieden werd door de Vlaamse regering definitief vastgesteld op 16 december 2011. Een viertal delen van het RUP werden intussen al geschorst of vernietigd door de Raad van State.

‘Het is misschien een goede gelegenheid om ook dit dossier opnieuw van vooraf aan te bekijken. Uplace hypothekeert immers een evenwichtige ruimtelijke herontwikkeling van het oude industriĂ«le bekken in de noordelijke rand, zorgt voor een directe verbrusseling van dit deel van Vlaams-Brabant en staat garant voor een onontwarbare verkeersknoop’ aldus de burgemeester van Vilvoorde.

Topartikels bij Goeiedag.be