Kunstonderwijs in Asse onder één dak

Vlaams onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) keurde de oprichting van een kunstenacademie in Asse goed. Muziek, woord, dans én beeld komen nu alvast organisatorisch onder één dak.

De gemeente Asse heeft als inrichtende macht van de academie voor muziek, woord en dans August De Boeck, goed voor 2.200 leerlingen in Asse en zes filiaalgemeenten, een van de grootste academies van het land. Daarnaast heeft Asse sinds 1980 het atelier Crejong voor beeldende kunst. Dat werd de eerste 25 jaar volledig door de gemeente gefinancierd en werd in 2005 een filiaal van de academie voor beeldende kunst van Liedekerke, met een erkende en gesubsidieerde lagere graad.

Asse bleef daarnaast zelf de hogere graad financieren. Crejong telt intussen 220 leerlingen. Dankzij de nieuwe erkenning komt het deeltijds kunstonderwijs in Asse onder één algemene leiding. Guido Van Elsen, verantwoordelijke van Crejong die nog grotendeels door de gemeente werd betaald, krijgt nu een volwaardige functie binnen de academie.

Middelbaar

Een extra meevaller is dat Asse al vanaf dit schooljaar recht heeft op subsidies voor een eerste graad middelbaar. ‘Maar dan moeten we tegen eind september 25 leerlingen, 12- en 13-jarigen, kunnen inschrijven in dat eerste middelbaar, anders schuift de subsidieplanning een jaar op’, zegt Yoeri Vastersavendts (Open VLD), schepen voor Deeltijds Kunstonderwijs.

De vier studierichtingen maken ook een kruisbestuiving mogelijk. Zo maakt Crejong nieuwe artistieke panelen om aan de lesgebouwen, momenteel nog op vijf locaties, te hangen. Asse start voorts gesprekken met de GO!-scholengroep Vijverbeek om de Kunstenacademie Asse in de toekomst ook letterlijk onder één dak te brengen.

Vastersavendts denkt vooral aan een polyvalent gebruik van middelbare klaslokalen. ‘Het dagonderwijs eindigt om 15.30 uur, het kunstonderwijs start om 16 uur. In deze tijden van steeds modernere lestechnieken moeten lokalen toch voor beide functies inzetbaar zijn, zeker voor de theorielessen’, stelt de schepen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk